Polgármesterek bírálják a munkagépek elé álló államtitkárt

Vágólapra másolva!
A térség a helyi polgármesterek szerint ötven éve vár arra az útra, amelynek építését kedden személyesen állította le Illés Zoltán államtitkár. A települések vezetői szerint az államtitkárt megvezették, mert az útnak van engedélye, és csak egy kis szakaszon érinti a védett területet.
Vágólapra másolva!

A helyi polgármesterek szerint megvezették Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt, aki kedden személyesen állította le a Balatonendréd és Lulla közt tervezett út építését. Tab fideszes polgármestere, Schmidt Jenő az MTI-nek szerdán azt mondta: a Koppány-völgyi kistérség - élén Tabbal - ötven éve küzd azért, hogy megépüljön ez az út, ami közvetlen kapcsolatot biztosít a kistérség és a dél-balatoni terület között.

"Az útépítésen dolgozó munkások a mai napig nem kapnak levegőt az államtitkár eljárásnak módja miatt" - mondta Késmárki Tibor, Balatonendréd polgármestere, aki szerint az államtitkárnak nincs arra joga, hogy egy 30 szakhatósági engedéllyel rendelkező állami építkezést önhatalmúlag leállítson". Reizinger Károly, Lulla polgármestere úgy fogalmazott: "az államtitkár nem kívánatos hangnemben beszélt" a kivitelezőkkel, amikor bejelentés nélkül megérkezett a szokásos keddi egyeztetésükre.

Illés Zoltán azért állíttatta le a beruházást, mert az a Natura 2000 hálózatba tartozó, vagyis védett területet érint, és tudomása szerint nem rendelkezik építési engedéllyel. Az államtitkár kedden azt mondta: létezik egy másik, gazdaságosabb, védett területet nem érintő nyomvonal-alternatíva is. Az államtitkár vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére, miként járulhatott hozzá a beruházáshoz a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Pestiek tiltakoznak

Késmárki szerint az út nyomvonala mindössze 200 méteren érinti a Natura 2000-es területet, más reális alternatíva pedig nem létezik, hiszen a korábban felmerült másik verzió semmiféle hatástanulmánnyal nem rendelkezik, és öt kilométerrel hosszabb lenne. Az MTI meg nem erősített információi szerint az út építési engedélye valóban lejárt, de az építtetők álláspontja az, hogy még a lejárati határidő előtt megkezdődött a kivitelezés, így érvényesnek minősül.

Balatonendréd polgármestere az MTI-nek az út 2004 óta jogerős építési engedéllyel rendelkezik. Mikor az uniós támogatással végre megvalósíthatóvá vált a beruházás, néhány, életvitelszerűen a fővárosban élő, de Balatonendrédre bejelentett ember tiltakozni kezdett ellene, azzal riogatva a helyieket, hogy az összekötő út csak zajt, port, kábítószert és prostitúciót hoz a községbe - mondta Késmárki.

A beruházás az eredeti tervek szerint 2009 tavaszán kezdődött volna meg 2010 végére elkészülve, de időközben támadtak ellenzői, ami csúszást okozott a kivitelezési munkában, és ami miatt az építkezés több mint egy évvel később, csak idén kezdődhetett meg. Az MTI megkeresésére a NIF kommunikációs vezetője, Loppert Dániel egyelőre csak annyit közölt: a NIF vezérigazgatója a jövő héten találkozik Illés Zoltánnal.