Magyar Nemzet: Fenolszennyezés fenyegeti a Velencei-tavat

Vágólapra másolva!
Egy faipari üzem gondatlanul kezelt vegyszerei szivároghatnak a Velencei-tó vizébe a Magyar Nemzet szerint. Egy helyi civil szervbezet vezetője szerint az önkormányzat tudott a szennyezésről, a jegyző azonban azt mondta: az lokális problémának tűnt.
Vágólapra másolva!

Veszélybe kerülhet a Velencei-tó élővilága és a tó környéki kutak is, mivel hamarosan eléri a vizet az 1960-as és 1970-es években egy közeli gyárkomplexumból kibocsátott olaj- és fenolszennyezés - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet egy, a lap birtokába jutott, 1997-ben készült vizsgálatra hivatkozva.

Az szennyezés forrása egykori Agárdi Mezőgazdasági Kombinát üzeme, az Agrokomplex, ahol faipari tevékenység folyt a tótól 400-500 méterre. A ragasztók és más vegyszerek maradványait az üzem területén ásott szikkasztó kutakba helyezték el, innen a vegyszerek lassan bejutottak a talajba. Az 1997-es vizsgálat szerint a szennyeződés "viszonylag rövid idő alatt" elérheti a tó vizét, illetve a környező ivóvízkutakat.

Kernya Gábor, a Sz-Épülő Velencéért Egyesület elnöke a lapnak azt állította: az önkormányzat tudott a szennyezésről, de nem tett semmit ellene, ehelyett 2009-ben arról döntött, hogy az üzem területét lakó- és közösségi célú területté nyilvánítja. Papp Gyula Gábor jegyző szerint az 1990-es évek elején beszéltek a szennyeződésről, de az lokális problémának tűnt.