Vágólapra másolva!
Csődbűntett gyanújával indított nyomozást a vám- és pénzügyőrség annak a cégnek a tönkremenetelével kapcsolatban, amely 2008-ban százmillió forintot adott a titkosszolgálati kapcsolatai miatt is ismert Magyarok Egymásért Szövetsége nevű pártnak. Az [origo] információi szerint a nyomozást megindító feljelentés részét képezi a rejtélyes pártfinanszírozási ügylet is.
Vágólapra másolva!

Lezseren öltözve, farmerben és zakóban, egy félliteres ásványvizes palackkal a kezében érkezett szerda reggel a Fővárosi Bíróságra Földesi-Szabó László, az úgynevezett Egymásért-ügy elsőrendű vádlottja. Az ügyészség azzal vádolja, hogy az Egymásért Alapítvány vezetőjeként több társával együtt milliárdos értékű csempészést követett el, amit azonban tagad, és a szerdai tárgyaláson is vitatta a vádhatóság állításait. A 2007 tavaszán kirobbant ügyet a vám- és pénzügyőrség tárta fel, és a hatóság nyomozói az utóbbi hetekben egy másik olyan ügyben is vizsgálódni kezdtek, amelyben áttételesen szerepe van egy olyan szervezetnek, amely szintén Földesi-Szabóhoz kötődik.

Az egykori rendőrtiszt az egyik alapítója és vezetője a Magyarok Egymásért Szövetsége nevű pártnak (legalábbis pár hónappal ezelőtt még így volt, a párt honlapján jelenleg csak egy címer található, nincs rajta semmilyen egyéb információ), amely százmillió forintos támogatást kapott egy C.C. Soft nevű vállalkozástól 2008 végén. A fénykorában is mindössze néhány millió forintos nyereséget termelő informatikai cég egy évvel később csődbe ment, és megkezdődött a felszámolása. Az [origo]-nak korábban a felszámolás részleteit ismerő források azt mondták, hogy 63 hitelező jelentkezett összesen 470 millió forintnyi igénnyel, ebből azonban nem térült meg semmi.

Feljelentés a százmillióról is

A felszámoló végül a nyár utolsó napjaiban a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához (VPOP) fordult, és feljelentést tett csődbűntett miatt. A VPOP az [origo]-val ezen a héten közölte, hogy szeptember 2-án nyomozást rendelt el "a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűncselekmény" gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A VPOP "a nyomozás elrendelése óta eltelt időszak rövidségére" hivatkozva semmilyen részletet nem kívánt elárulni az eljárásról, az [origo]-nak azonban egy, a felszámolás részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrás azt mondta, hogy a feljelentés részét képezi az a megállapodás is, amely a Magyarok Egymásért Szövetségének adott százmillióról szólt.

A cég korábbi tulajdonosa és ügyvezetője, Egervári Ajtony először tavaly év végén még azt állította az [origo]-nak, hogy szimpatikusnak találta a pártot, és ezért adott nekik adományt, néhány hónappal később azonban már egy teljesen más magyarázattal állt elő. Egervári tavasszal már azt mondta, hogy a C.C. Softnak több százmillió forintos kártérítést kellett volna fizetnie egy külföldi vállalkozásnak, és végül azt a megállapodást kötötték, hogy ha a cég átutal a MESZ-nek százmillió forintot, azzal le van rendezve az üzleti vita.

Ezt a verziót erősítette a kft. felszámolójának tájékoztatása is, amely szerint a könyvelésből és egyéb iratokból az derült ki számukra, hogy a vállalkozás "kártérítés jogcímen jelentős összeg", százmillió forint megfizetésére kötelezte magát egy külföldi bejegyzésű cég felé. Találtak egy olyan megállapodást is, amelyben szerepelt, hogy a pénzt vagy közvetlenül a Magyarok Egymásért Szövetség számára kell átutalnia, vagy pedig előbb a külföldi cégnek, amely aztán továbbítja a pénzt a pártnak. Az [origo] információi szerint kazahsztáni vonatkozással is bíró ügyletről ebben a cikkben talál részleteket.

Egy titokzatos cég az adomány mögött

A felszámoló szerint a könyvelésből az derült ki, hogy a C.C. Soft a külföldi cégnek adta a pénzt, Egervári azonban állította, hogy közvetlenül a párthoz ment az összeg, és maga a MESZ is úgy tüntette fel az adományt, hogy az informatikai vállalkozástól kapta a százmilliót készpénzben. Amikor tavaly novemberben először érdeklődtünk Földesi-Szabónál arról, hogy mire költötték a befolyt összeget, nem kívánt válaszolni a kérdésre, de megjegyezte, hogy rendszeresen tartanak kulturális és sportrendezvényeket. Indultak a 2010-es országgyűlési választásokon is, de nem sok sikerrel, a paksi választókerületben induló pártelnöknek például a szavazatoknak mindössze 1,93 százalékát sikerült begyűjtenie.

A 2006-ban alapított párt már az adományozási ügy előtt is feltűnést keltett azzal, hogy több tag révén is kötődött a milliárdos csempészési és sikkasztási ügyben érintett Egymásért Alapítványhoz, amelyet a polgári titkosszolgálati tevékenységet végző Nemzetbiztonsági Hivatal (idén átkeresztelték Alkotmányvédő Hivatallá) egyik korábbi vezetőjének kezdeményezésére hozták létre, és kuratóriumának tagja volt a hivatal egyik vezető beosztású munkatársa is (erről részletek cikksorozatunk első részében).

A szövevényes ügy új fejleményéről, a csődbűntett gyanújával indult nyomozásról szerettük volna megkérdezni a C.C. Soft egykori tulajdonosát és vezetőjét, Egervári Ajtonyt, őt azonban telefonon nem tudtuk elérni, és nem válaszolt sem e-mailünkre, sem sms-ünkre. Földesi-Szabó László sem akart további részleteket mondani a pártadományozásról, amikor az [origo] szerdán a bírósági tárgyalás előtt újabb kérdéseket tett fel neki az ügyről. Azt mondta, ő is csak hallomásból tud arról, hogy egy külföldi céggel kötött megállapodás eredményeként kapták a százmillió forintot a C.C. Soft Kft.-től. "Egy pártnak vagy alapítványnak nincs olyan lehetősége, hogy ellenőrizze az adomány hátterét" - fogalmazott a bíróság folyosóján Földesi-Szabó, hozzátéve, hogy nem ismeri azt a külföldi céget, amely kérte, hogy az elvileg neki járó százmillió forintot a Magyarok Egymásért Szövetségének adja a C.C. Soft Kft.