Vágólapra másolva!
Nem akarta az alkotmányos rendet fenyegetni Budaházy György ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás szerint, aki ezért védencének felmentését kérte pénteken. Az írásai miatt megvádolt Budaházy ellen a védő szerint koncepciós eljárás folyik. Pénteken az utolsó szó jogán Budaházy is beszélhet.
Vágólapra másolva!

Budaházy György felmentését kérte védője pénteken a Fővárosi Ítélőtáblán zajló perben. Budaházyt négy évvel ezelőtti írásai miatt államellenes bűncselekményekkel vádják. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd - aki egyben a Jobbik országgyűlési képviselőjeként a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság alelnöke - több órás védőbeszédében hosszan részletezte az elmúlt évek eseményeit, így többek között a 2006. őszi történéseket, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülését, az MTV-székház ostromát, a "megtorlásokat", de kitért az EU és a parlamenti demokráciák válságjelenségeire és a globalizációra is.

Az ügyvéd többször hivatkozott a parlamenti albizottság munkájára, mint mondta, az őszödi beszéd kiszivárgása nem volt véletlen, az elmúlt években "ördögi játszma folyt az országban, melynek célja Magyarország gyarmatosításának csúcsrajáratása" volt. Az állami szervek 2006 őszén, a zavargások ellen tett lépéseit "megtorlásnak", rendőrségi "embervadászatnak" minősítette Gaudi-Nagy, aki szerint ezek az események "adtak ihletet" Budaházynak, hogy megírja és interneten közzé tegye a vád tárgyává tett írásait. Az ügyvéd szerint "koncepciós eljárás" folyik védence ellen.

A védőbeszédben azt mondta, a váddal ellentétben Budaházy nem akarta az alkotmányos rendet fenyegetni, csupán alkotmányos jogait gyakorolni, a "joghelyreállítás", a történelmi alkotmány visszaállításának célja vezette, mint mindig a történelem során a magyar szabadságküzdelmeket.

Budaházyt az ügyészség alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolja, mert a férfi írásaiban a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására, a főváros blokádjára és más erőszakos cselekményekre buzdította híveit. A más ügyben több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét. A pénteki tárgyaláson a védőbeszédek után sor kerülhet az ügyész válaszára, majd Budaházy beszélhet az utolsó szó jogán.