Elkezdték megjavítani a vörösiszap-tározó átszakadt gátját

Vágólapra másolva!
Kedden megkezdték az átszakadt zagytározó-gát helyreállítását a hétfői vörösiszap-katasztrófa után. Eddig három halottja van a szerencsétlenségnek, és négy eltűntet keresnek. A kórházakba folyamatosan érkeznek az égési sérültek. A vörös iszappal elöntött Kolontáron rémhírek terjednek arról, hogy újabb gát szakadt át. A kormány vészhelyzetet hirdetett három megyében, több kormánytag a helyszínre tart. A katasztrófavédelem a közeli patakokban savas anyaggal védekezik a lúgos szennyezés ellen, a rendőrség tanúkihallgatásokat kezdett.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a zagytározó megrongálódott gátszakaszának helyreállítása - közölte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. kedden délelőtt. A társaság csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken. A cég szerint az első becslések azt mutatják, hogy a vörösiszap 96-98 százaléka a tározóban maradt, a sérült, X. kazettához vezető út tisztítása részlegesen megtörtént, a további szivárgás megszüntetésére a tömedékelés megkezdődött.

A cég szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhették a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehettek volna annak elhárítása érdekében. "A legutolsó, aznapi fizikai szemle, és az utolsó laboratóriumi résfalon belüli vízminta elemzése semmilyen előjelét nem mutatta a bekövetkezett katasztrófának" - áll a közleményben. A katasztrófát szerintük az okozta, hogy a X. kazetta sarka megcsúszott az agyagos talapzaton.

A MAL Zrt. közleményében következetesen "természeti katasztrófának" nevezi az ipari balesetet, amely szerintük példa nélküli eset a Bayer - féle timföldgyártási eljárás történetében. A társaság közölte, hogy "kötelességének tartja a közvélemény folyamatos hiteles tájékoztatását az ügyben", ugyanakkor további tájékoztatást csupán "néhány nap múlvára" ígértek a kárelhárítási munkák előrehaladásáról és a szükséges további intézkedésekről. Megjegyezték azt is, hogy a vörösiszap az EU hulladék szabványa szerint nem minősül veszélyes hulladéknak.

Az [origo] tudósítója szerint a katasztrófát okozó iszaptározó kedd reggelre teljesen kiürült Kolontár határában. A gát az úttól viszonylag távol szakadt át, a környék reggel le volt zárva, és az emberek munkagépekre vártak, amelyekkel nekiláthatnak a mentési munkának. Az átszakadt gát környékén a szántóföldet végigmosta az iszap, amely egy villanypóznát is kidöntött. Egy a mentésben résztvevő férfi az [origo]-nak azt mondta, hogy ha megérkeznek a munkagépek a helyszínre, első körben egy előfogót, védővonalat építenek a leomlott gát elé, amivel visszatarthatják az esetleges további szivárgást. A férfi szerint a tározóból hétfőn mintegy másfél óra alatt kiürült az iszap, de ha további eső esik, a csapadék újabb iszapot moshat ki a földekre.

Az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfői gátszakadása miatt kiáramló vörösiszap három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el, sok embert kitelepítettek (a gátszakadásról korábbi cikkünkben, itt talál részleteket). Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten továbbra is életveszélyes állapotban vannak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hatalmas rés az átszakadt gáton

Három halott, tizenhárom súlyos sebesült

A speciális mentők és a katasztrófavédelem emberei folyamatosan kutatnak az eltűnt személyek után, jelenleg még négy embert keresnek - közölte Tili Károly kolontári polgármester. Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a rendőrök a település névjegyzéke alapján egy 76, egy 82 és egy 85 éves idős asszonyt, és egy 73 éves férfit keresnek. Egyelőre nem tudni, hogy őket tragédia érte, vagy nem is tartózkodtak otthon, amikor az iszap átszakította a gátat.

Tili szerint a korábbi információkkal ellentétben mégsem találtak újabb holttestet a vörösiszappal elöntött településen, továbbra is három áldozatról tudnak. A negyedik halottról, egy csecsemőről szóló információkat reggel a rendőrség is megerősítette, de percekkel később ők is visszavonták korábbi tájékoztatásukat: a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az [origo]-val közölte, hogy félreértésből halottnak hit kisfiú a Veszprémi kórházban van, és él.

Az eddigi áldozatok mindegyike kolontári lakos. Egyikük egy 14 hónapos kislány, az ő halálának körülményeit jelenleg is vizsgálják. Az iszap első áldozata egy 30 év körüli kolontári férfi volt, aki kocsijával feltehetően menteni indult, amikor az iszapáradat elsodorta. A második áldozat egy idős asszony, akinek a holtteste egy összedőlt ház romjai alól került elő Kolontáron. A katasztrófában Bakos György, az OKF ügyeletese szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés.

A Független Hírügynökség információi szerint kedden dél körül egy újabb, negyedik holttestre találtak Kolontáron. A hírügynökség szerint a halottra az ajkai tűzoltók találtak rá kedden dél körül, az ügyeletes orvost a tűzoltók vitték be az elzárt területre, a Kossuth Lajos utcába. Az orvos a halál beálltát megállapította, így a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak száma hivatalosan is négyre emelkedett. Az [origo]-nak a Veszprém megyei rendőrség annyit erősített meg, hogy jelenleg is halottszemlét végeznek.

Folyamatosan érkeznek a sérültek a kórházakba

A veszprémi kórházba a katasztrófa sújtotta területről összesen 23 sérültet szállítottak, akik közül 13 súlyos sebesülést szenvedett - mondta a Független Hírügynökségnek Rácz Jenő, a kórház főigazgatója. A súlyos esetek között van egy kisgyerek, aki maradandó sérülést szenvedett, a szeme sebesült meg. Nyelt is az iszapból, így a nyelőcsöve is károsodott.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
A képre kattintva megnézheti galériáinkat

Az ajkai kórházba folyamatosan érkeznek a sebesültek az ajkai kórházba, eddig több mint 70, főleg égési sérültet fogadtak - mondta a Független Hírügynökségnek Nyári Ildikó, a kórház főigazgatója kedden. A sérültek között egy nagyon súlyos eset is volt: az idős beteg testfelületének 60 százaléka égett meg, őt azonnal lélegezető készülékre kötötték és a győri kórházba küldték. A többiek fele nem szorult fekvőbeteg-ellátásra, ezért hazaküldték őket, és ambuláns kezelést kapnak. Jelenleg 25-30 sérült fekszik a kórházban, sebesülésük közepes-enyhe mértékű.

Budapesten két kórházban ápolnak olyan betegeket, akik a hétfői gátszakadás miatt bekövetkezett iszapömlés miatt szenvedtek vegyi égési sérüléseket az ajkai térségben. A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főigazgatója, Budaházy Emil szerint az intézménybe nyolc sérült érkezett, közülük egyet járóbetegként már elláttak, ő el is hagyta a kórházat. További hét embert tartanak bent könnyebb sérülésekkel. Az MTI úgy tudja, hogy a Honvédkórházban tíz sérültet ápolnak, közülük háromnak súlyos az állapota.

Az államtitkár szerint a cégnek kell fizetnie

A kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területeire. A kormány több tagja a helyszínre tart. Ajka közelébe utazik Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Elkíséri őket Nagy Anna kormányszóvivő is.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden azt közölte, csak a a szerencsének köszönhető, hogy a sűrűbb állagú szürkeiszap még nem tört ki a tározóból. Hozzátette, szerinte fennáll a veszélye, hogy további tározók is megsérülnek. A legfontosabb feladat, hogy a 30-50 méter magas tározót megtámasszák, az iszapömlést megállítsák. Ez gépi erővel, vagy a levegőből helikopterekről történhet meg, de többnapos munka - mondta.

Illés szerint minden létező segítséget megad a kormány az ajkai térségben kialakult ökológiai katasztrófa felszámolásához, azonban a költségeket az azt okozó cégnek kell állnia. Erről a védelmi bizottság kedd reggeli ülése után beszélt. Szerinte "a teljes költséget a kárt okozó cégnek kell állnia, de ha ehhez nincs elegendő tőkéje, akkor a magyar államnak kell azt biztosítania, vagy az Európai Unió támogatását kell kérni".

Rémhírek az újabb gátszakadásról

A kármentés éjszaka is folytatódott a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken. A falvak nagy részét az iszapömlés miatt áramtalanították, így az éjjel sok helyen nem volt közvilágítás sem, ez megnehezítette a katasztrófavédők munkáját - közölte kedden reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A Főváros Közterület-fenntartó Zrt. helyettes-szóvivője bejelentette, hogy a cég kedd hajnalban öt locsolóautóval ivóvizet vitt a katasztrófa által sújtott területre. A locsolóautókból álló konvoj járművenként 7-8 ezer liter ivóvizet szállít, amivel a szennyezett utakat tisztítják majd. A cég kedd reggeli bejelentése szerint az ivóvízellátás már biztosított a településeken.(a helyi állapotokról az [origo] helyszíni riportjában, itt olvashat).

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
A képre kattintva galériát talál

Az éjjel valamennyi iszaptározó gátját megerősítették, így elhárult egy újabb gátszakadás veszélye - mondta Bakos György katasztrófavédelmi szóvivő az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának. Ennek ellenére Kolontáron folyamatosan terjednek a hírek arról, hogy újabb gát szakadt át. A legutóbbi hírt kedden délelőtt cáfolta a megyei katasztrófavédők ügyelete, és a helyi polgármester is (minderről itt olvashat). Bakos szerint többi tározóban sűrűbb, masszívabb tömegű iszap van, amely kiömlése esetén sem okozna akkora károkat, mint a hétfői gátszakadás, amely után nagy erővel, többméteres magasságban zúdult rá a településekre a híg iszap.

Savval védik a folyót

Nem csak a települések szorulnak kármentésre, hanem a folyókat is védeni kell a szennyezéstől. Az iszapömlés miatt hétfőn este harmadfokú készültséget rendeltek el a Marcal teljes hosszában és a folyóba torkolló Torna-patakon is - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az intézkedés várhatóan szerdáig lesz érvényben. A katasztrófavédelem a vörösiszap lúgos kémhatásának csökkentésére savasító folyadékot öntött három helyszínen, három időpontban a Marcal folyóba - közölték (a védekezésről és a Dunát is fenyegető szennyezés veszélyeiről itt olvashat bővebben).

Tanúkat hallgat ki a rendőrség

A rendőrség tanúk kihallgatásával és szakértők bevonásával folytatja a büntetőeljárást, amelyet a vörösiszap-tragédia miatt indítottak. Az eljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja. - mondta Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője , aki szerint a rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A nyomozók szakértők bevonásával dolgoznak: jelenleg tanúkat hallgatnak ki, és vizsgálják azokat az iratokat, melyeket korábban az ülepítőt üzemeltető cégtől lefoglaltak.

Az iszapáradat miatt korábban lezárt valamennyi útszakasz járható már Veszprém megyében, így Devecsert Somlóvásárhely és Ajka felől is meg lehet közelíteni. Kolontár és Devecser határában a rendőrök ellenőrző-áteresztő pontokat hoztak létre, és csak a helyi lakosokat engedik be az iszap által elöntött településekre - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedd reggel.

Elmarad a tanítás

A timföldgyártás melléktermékeként keletkező vörösiszap erősen maró, lúgos anyag, ezért égési sérüléseket okoz, és rendkívül veszélyes (az iszapról itt részletesen is olvashat). A katasztrófa elhárításában és a mentésben az iszap miatt nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült, de közülük csak egy rendőrt tartottak bent megfigyelésre - mondta a katasztrófavédelem ügyeletese hajnalban.

Kedd kora reggel még mindig méteres magasságban állt Devecser több részén a vörösiszap - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat. Toldi Tamás, Devecser polgármestere azt mondta, hogy az iszappal elöntött házakat rendőrök őrzik, a városban pedig kedden elmarad a tanítás, mivel az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Még több fotót talál a képre kattintva

A kastélyparkban, a mélyebben fekvő szántóföldeken és utcákon méteres magasságban áll az iszap, a tűzoltók szivattyúzással próbálják átemelni a vöröses sártengert. A polgármester szerint a városlakóknak nem kell védőmaszkot kiosztani, ugyanis a nehézfémet tartalmazó vörösiszap radioaktív sugárzása elenyésző.

A védelmi bizottság reggel fél kilenckor ült újra össze, hogy megtárgyalja a teendőket. Az ülés után Lasztovicza Jenő, a megyei védelmi bizottság elnöke sajtótájékoztatón közölte, hogy a védelmi bizottság délután egy órakor ismét összeül, és az ülésre meghívták az iszaptárolót üzemeltető MAL Zrt. vezetését is. A cégtől azt várják, hogy mutassa be a mentésre és a helyreállításra vonatkozó terveiket - mondta Lasztovica, megjegyezve, hogy eddig nem nagyon akartak részt venni a cég vezetői ezeken az üléseken. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója a cég egyik vezérigazgató-helyettesével találkozott az egyik tározónál, de a vezető minden kérdést nagyon határozottan elhárított.

Ha van képe, videa.hu-ra feltöltött videója, kérjük, küldje el a [email protected] címre!