Felülvizsgáltatja az előzetes letartóztatásokat a főbíró

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálja az előzetes letartóztatások jelenlegi gyakorlatát az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, és az összes, közel hétezer tavalyi határozatot is átnézik.
Vágólapra másolva!

Átfogó vizsgálatot indít a az előzetes letartóztatások jelenlegi gyakorlatáról az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a testület és a Legfelsőbb Bíróság elnökének, Baka Andrásnak a javaslatára. A munka az OIT döntése szerint a 2009-es év összes személyi szabadságot érintő kényszerintézkedését érinti, ez mintegy 7000 határozatot érint. Az előzetes letartóztatások gyakorlatát korábban a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén több fideszes és jobbikos politikus bírálta a meghallgatások során, mondván futószalagszerűen születtek meg a döntések, nem egyediesítettek voltak a határozatok, amelyek döntő többségét a másodfokon eljáró bíróságok meg is változtattak.

Az OIT ezen kívül tájékoztatást vár a Fővárosi Bíróság elnökétől, Gatter Lászlótól, hogy milyen igazgatási, szakmai lépések történtek a 2006. őszi események, és az ezt követő büntető kollégiumi vizsgálat után a bíróságon. Baka András egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a bírói kart is váratlanul érték a történtek, ezért születhettek ennyire különböző ítéletek első- és másodfokon.

A legfrissebb adatok szerint az év első felében a tavalyinál 9,7 százalékkal több, összesen 860 ezer peres és nemperes ügy érkezett a bíróságokra. Ezen belül a peres eljárások száma 4,8 százalékkal emelkedett, 234 ezerre. A közlemény szerint a megyei másodfokot kivéve minden bírósági szinten több ügyet fejeztek be, mint egy évvel korábban.