Vágólapra másolva!
A képviselők választását befolyásolta, a polgármester-választást viszont nem érintette az a kampánycsendsértés, amely miatt megsemmisítették az önkormányzati választás eredményét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban - mondta ki a területi választási bizottság. A faluban újraválasztott polgármester így mégis megtarthatja tisztségét, a képviselőkről viszont újra kell szavazni.
Vágólapra másolva!

Mégis érvényes a vasárnapi polgármester-választás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban, ahol korábban a helyi választási bizottság megsemmisítette a választás eredményét - közölte az [origo]-val Fazekas János, a megye főjegyzője, a másodfokon eljáró területi választási iroda vezetője. A választási iroda ezzel részben helyt adott a választáson győztes polgármester fellebbezésének, aki azzal érvelt, hogy nem ő csalt, ezért nem szabad elvenni tőle a győzelmet.

Az ópályi választási botrány az után kezdődött, hogy két vesztes polgármesterjelölt panaszt tett, mert szerintük csalás történt vasárnap. A panasz szerint valaki a választás napján mintegy 150-200 választópolgárnak fénymásolt cédulákon egy névsort osztott ki, azt kérve, hogy a listán szereplő jelöltre szavazzanak. A listán állításuk szerint a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Tárkányi Csabáné, valamint egy MSZP-s, egy fideszes és 4 független képviselőjelölt neve szerepelt.

A helyi választási bizottság a panasz alapján megsemmisítette a választási eredményeket, és új választást rendelt el, Erdélyi Miklós, Ópályi újraválasztott polgármestere azonban fellebbezett a döntés ellen. Szerinte ugyanis az állítólagos csalás éppen ellene irányult, de ő még így is fölényesen, 179 szavazattal nyert a fideszes jelölt előtt. A polgármester azt akarta elérni, hogy csak a képviselőkről tartsanak új szavazást, neki már ne kelljen újra megmérettetnie magát.

"Erdélyi Miklós fellebbezésének a Területi Választási Bizottság részben helyt adott" - mondta szerda délután Fazekas János főjegyző. A bizottság megállapította, hogy választási csalás nem történt ugyan Ópályiban, de bebizonyosodott, hogy a település választóit kampánycsendsértéssel befolyásolták.

Fazekas szerint a település 1. és 2. szavazókörének eredményei között kialakult különbség bizonyítja, hogy a vasárnap kiosztott névlista (amelyet csak a 2. szavazókörben szavazó választópolgároknak osztottak ki) érdemben befolyásolta a választás végeredményét, a listán szereplő képviselők a 2. szavazókörben jóval több szavazatot kaptak, és be is kerültek a városi közgyűlésbe. Mivel a kampánycsendsértés az ő esetükben érdemi befolyásolással járt, az eredményt meg kell semmisíteni és a szavazást meg kell ismételni.

A polgármester-választás esetében azonban hiába szerepelt a listán a Fidesz jelöltjének a neve, a választást így is az eddigi polgármester, az Összefogás Megyénkért Szövetség jelöltjeként induló Erdélyi nyerte. Mivel itt nem befolyásolta az eredményt a lista, a polgármester-választást nem kell megismételni - mondta a főjegyző, aki szerint nem ütközik jogszabályba, hogy a két választást szétválasszák.

Mindenki írt listákat

Egyáltalán nem ért egyet a szavazás megismétlésével a fideszes Tárkányi Csabáné, aki az [origo]-nak felindultan nyilatkozott a vasárnapi eseményekről. A választást elveszítő jelölt szerint ugyanis az egész csalás-história a polgármester kitalációja, aki így akarja kiütni a közgyűlésből a neki nem szimpatikus képviselőket. "Lezárult a választás csendben, rendben, senki nem fedezett fel semmi csalást, de amikor a polgármester rájött, hogy nem az ő 6 embere jutott be, előállt ezzel a történettel" - állította.

Tárkányiné szerint a kampány során rajta kívül minden polgármesterjelölt írt listát arról, hogy melyik képviselőkkel szeretne együtt dolgozni, kinek a támogatására kéri szavazóit. Azt mondta, hogy még a falu jegyzője is kimondta: lehet ilyen listát osztani az embereknek. Tárkányiné és egy másik önkormányzati képviselő, Csombók Gyula is azt mondta az [origo]-nak, hogy csak pénteken és szombaton osztottak névlistákat a jelöltek, vasárnap nem. A vasárnapi kampánycsendsértés szerintük a polgármester kitalációja.

Erdélyi Miklós az [origo]-nak elismerte, hogy ő maga is terjesztett listát a faluban az általa támogatott képviselők nevével, de csak a választás előtti hét első felében. Azt mondta, hogy vasárnap a faluban egy korábban meghalt férfi újratemetése zajlott, és a ceremónia után osztogatott valaki listákat, ezzel megsértve a kampánycsendet. A területi választási bizottság a tanúvallomások alapján ezt az állítást megalapozottnak találta, noha a polgármester ellenfelei szerint a tanúkat Erdélyi készítette fel.

Erdélyi az [origo]-nak azt mondta, hogy ő valóban örül az új szavazásnak, mert a közgyűlésbe most 4 olyan képviselő került be, akikkel valószínűleg nem tudna együtt dolgozni. "Ezek az emberek az előző ciklusban a falu kasszáját védték a polgármestertől" - mondta róluk Tárkányi Csabáné, Erdélyi szerint viszont a falu pályázatait és lehetőségeit gátolták meg a képviselők.