Pintér szerint nem fenyegeti az ivóvízbázist a vörösiszap

Vágólapra másolva!
Már a felszínen sikerült mentesíteni, ezért a vörösiszap nem szennyezi az ivővízbázist - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint a kársok felmérése után derülhet ki, hogy szükség lesz-e külföldi segítségre. A károsultaknak felajánlott segélyeket az önkormányzatok osztják ki, de a katasztrófavédelem létrehoz egy adatbázist, hogy egyenletes legyen az elosztás.
Vágólapra másolva!

Nem mutatható ki az ivóvízbázisban a Kolontár mellett kiömlött vörösiszap, a szennyeződést sikerült a felszínen mentesíteni - mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatóján. A szennyeződés pH-értéke 9 alá csökkent a Dunába érve, így az a belügyminiszter szerint semmmilyen biológiai katasztrófát sem fog okozni. Az iszapban lévő nehézfémek kiszűrésére fenéklépcsőket alakítottak ki a Marcal folyón, az így felfogott szennyeződést pedig talajcserével fogják eltávolítani.

A begyűjtött iszapot a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egyik további, épségben lévő tározóiban helyezik el, a szükséges földcsere mértékét azonban csak a részletes felmérések után lehet pontosan meghatározni - mondta a miniszter. Egyes területeken már most megkezdték a talajréteg felső 8-10 centiméterének cseréjét. Pintér szerint nemcsak környezetvédelmi, hanem építészeti szempontból is soron kívül ellenőrzik a magyarországi vörösiszap-tározókat. Leellenőrizzük, hogy azok a tározók, amelyeket 15-40 évvel ezelőtt alakítottak ki, megfelelnek-e a mai kor követelményeinek - mondta a miniszter. A ellenőrzések után határozzák meg, hogy milyen megerősítésre lehet szükség.

Pintér Sándor köszönetet mondott minden országnak, amely felajánlást tett Magyarország számára. Ezek közé tartoznak például a környező országok, az Európai Unió, de Indiától kezdve az Egyesült Államokig érkeztek felajánlások - mondta a minsizter, aki szerint a kár felmérésétől függ, hogy szükség lesz-e rájuk. Az MTI kérdésére a belügyminiszter beszámolt arról is, hogy öttagú szakértői csoportot küld Magyarországra az Európai Unió. A csoport mérési eredményeitől, tevékenységétől teszik függővé a többi külföldi felajánlás elfogadását.

Az MTI azon kérdésére, hogy mikor indulhat újra a Mal Zrt. termelői tevékenysége, Pintér egyelőre nem tudott választ adni. A biztonságos termelést nevezte a legfontosabbnak, vagyis csak akkor merülhet fel, hogy újrainduljon a gyár működése vagy sem, ha biztonságossá válik a vörösiszap-elhelyezés. A termelés vasárnapig mindenképpen fel van függesztve. Ezen a napon ülésezik majd a Kormányzati Koordinációs Bizottság és a kabinet is, és az addig feltárt eredmények alapján döntenek.

Pintér szerint a károsultak számára történt felajánlásokat az önkormányzatok osztják majd el, ennek segítségére pedig a katasztrófavédelem létrehozott egy számítógépes rendszert, amelyben minden egyes károsultat, illetve adományt nyilvántartanak. A karitatív szervezetektől, valamint a cégektől érkező felajánlások is ebbe a rendszerbe kerülnek, amivel kiküszöbölhető a támogatás egyenlőtlen elosztása. A belügyminiszter szerint nem igazak azok a sajtóértesülések, hogy a katasztrófa áldozatai nem kaptak volna folyamatos tájékoztatást. A helyiek hangszórókon keresztül és írásban is értesülhetnek a szükséges információkról.