Állami irányítás alá vonná az iszapömlésben érintett céget a kormány

Vágólapra másolva!
Állami felügyelet alá vonhat gazdálkodó szervezeteket a jövőben a kormány, ha a parlament elfogadja az erről szóló törvénymódosító javaslatot. Az indoklás szerint így hatékonyabban lehet kezelni a katasztrófákat és azok következményeit. A törvény vonatkozhatna a múlt heti iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt.-re is.
Vágólapra másolva!

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004-es törvényhez hétfőn az országgyűlésnek Hende Csaba honvédelmi miniszter. A javaslat szerint a kormány a jövőben állami felügyelet alá vonhatna gazdálkodó szervezeteket.

A cégeknél ilyen esetben az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos járna el az állam nevében. Joga lenne áttekinteni a cég vagyoni helyzetét, jóváhagyhatná, ellenjegyhetné a gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait, és dönthetne a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzettel kapcsolatos ügyekben.

Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja az, hogy katasztrófahelyzetben hatékonyabban tudjon fellépni a kormányzat. A javaslat szerint a törvény az iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt.-re is vonatkozhatna, mert a javaslatban szerepel, hogy a kihirdetés után azonnal hatályba lépő törvény rendelkezéseit "a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell".

A javaslat szerint a cég élre kinevezett állami felügyelő jogai nem érintik a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének a hatásköreit, és szerepel benne az is, hogy ha az állami megbízott kárt okoz a cégnek a döntésekkel, az állam köteles azt megtéríteni.

Rendkívüli helyzet esetén normálisnak és elfogadhatónak tartja több munkaadó szervezet képviselője kezdeményezését. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke erről azt mondta: "ez a normális önvédelmi mechanizmus része". Lehetőséget biztosít arra, hogy kezelhető legyen a helyzet. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke úgy értékelte a javaslatot, hogy szélsőséges esetekben elfogadható lépés, de jobb, ha erre nem kerül sor. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint ez egy rendkívüli helyzet rendkívüli kezelése, nyilvánvaló, hogy csak szélsőséges helyzetben alkalmaznák ezt a lehetőséget, és csak átmenetileg. Szerinte érthető, hogy egy súlyos tragédia esetén a hatalom nem kíván ölbe tett kézzel ülni - mondta az MTI-nek.

A Mal Zrt. vezetése vasárnap egy közleményben azt írta, egyetértenek a miniszterelnökkel abban, hogy a tényleges felelősöket meg kell találni, és azzal is, hogy a cég a felelőssége arányában térítse meg a károkat. A cég vezetői korábban azt nyilatkozták, hogy nem érzik magukat felelősnek a tragédiáért, az iszaplerakót és a gyárat minden szabályt betartva üzemeltették.

A Mal Zrt. Kolontár közelében lévő vörösiszap-tározójának múlt hétfőn szakadt át a gátja. A kiömlő vörösiszap Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen is komoly károkat okozott. A szerencsétlenségben hét ember életét vesztette, és több mint százötvenen megsérültek. A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes cikkünket ezen a linken megtalálja, itt pedig percről percre követheti a szombati eseményeket.