Százmilliók gyűlnek az iszapömlés károsultjainak

Vágólapra másolva!
Összesen 320 millió forint gyűlt össze hétfő estig az 1749-es és a 1752-es segélyhívó számok hívásával a múlt heti iszapkatasztrófa károsultjai számára. Segélyakciókat hirdetett több önkormányzat és cég is.
Vágólapra másolva!

Alig egy hét alatt 130 millió forint gyűlt össze a 1749-es segélyvonalon: ez több mint 648 ezer hívást és szöveges üzenetet jelen. Minden október 5-től a segélyvonalra érkező hívás és sms teljes, 200 forintos összegét a Magyar Vöröskereszten keresztül a bajba jutottak megsegítésére fordítják. Ezen kívül az 1752-es Nemzeti Segélyvonalra is több százezer hívás futott be, itt összesen csaknem 190 millió forint gyűlt össze hétfő estig.

A vörösiszap-katasztrófa 100 kárvallottjának ajánlott fel szállodai elhelyezést két hónapra Balatonvilágoson, a Club Aliga létesítményeiben a tulajdonos Pro-Mot Hungária Kft., a napi egyszeri étkezést pedig a balatoni község polgármesteri hivatala, illetve önkormányzata nyújtja a rászorulóknak. A nap többi étkezését más segítők bevonásával akarják megoldani.

Ingyen telkekkel segítené a Szolnok megyei Berekfürdő önkormányzata a vörösiszap-szennyezés áldozatává vált kolontáriak ottani letelepedését, ha úgy döntenek, elköltöznek korábbi lakóhelyükről - közölte Hajdu Lajos, a gyógyhatású vizéről ismert település polgármestere. Négy-öt, árammal, vízzel és útalappal már ellátott építési telekről van szó, az építési költségeket a beköltözőknek kell állniuk - mondta -, de az építkezés idejére átmeneti időszakra szállást is tudnak biztosítani.

Országos adománygyűjtést indít a károsultak javára a Tesco is. A vásárlók október 14-től 200 forint értékű kuponokat vásárolhatnak az áruházak pénztárainál, ezek értéke egy számlán gyűlik, az összeg elosztását a Magyar Vöröskereszt végzi. Adománygyűjtés lesz a Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaratonon is október 19. és 23. között. Csatlakozó futást indítanak mellé, az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve. A nevezési díj 1956 forint lesz, amelyet a vörösiszap-katasztrófa sújtotta települések lakóinak ajánlanak fel.

Jogi tájékoztatót állított össze a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt., amely ingyenesen letölthető a www.das.hu címről. A kalauz egyebek mellett javaslatot tesz arra, hogy mik legyenek az első lépések a károk felmérésekor. Emellett a jogtanácsosok online várják a károsultak kérdéseit is.

Két Tolna megyei város, Szekszárd és Bonyhád önkormányzata is egy-egy millió forintot ajánlott fel a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Lakosonként ezer forinttal kívánja támogatja az iszapömlés károsultjait a zempléni Komlóska, erről a kedden összeülő képviselő-testület dönt majd. Összesen 327 ezer forint összegyűjtését tervezik. A helyi polgármester országos összefogást kezdeményez az önkormányzatok körében, hogy hozzájuk hasonlóan, akinek módjában áll, segítsen.

Jótékonysági koncerttel igyekszik segíteni a károsultakon Szeged. Az október 24-ére tervezett rendezvény teljes bevételét a katasztrófa áldozataihoz juttatják el, és az adományokból befolyt összeggel megegyező értékű felajánlást tesz a helyi önkormányzat is. A Szegedi Első Lions Club is csatlakozott a felhívásokhoz, ők ruhaneműt gyűjtenek.