"Végre el vagyunk foglalva" - újraindul a Mal ajkai gyára

Vágólapra másolva!
Nem estek pánikba az ajkai timföldgyár dolgozói, amikor leállt a termelés az iszapkatasztrófa miatt, de nagy kő esett le a szívükről, amikor kiderült, nem zárják be a gyárat. A Mal Zrt.-től közvetlenül vagy közvetve háromezer ember megélhetése függ. Egy gyári munkás a tragédia másnapján a gyárba dolgozni érkező kolontáriaktól tudta meg, hogy mi történt a gáttal, egy másik pedig maga kérte, hogy munka helyett részt vehessen a segélyosztásban. Így látták a katasztrófát a Mal alkalmazottai.
Vágólapra másolva!

"Nagyon meg voltunk rémülve. Magunkért, meg a kolontáriakért is aggódtunk" - mondta a Mal Zrt. egyik dolgozója az [origo]-nak arról a napról, amikor a múlt héten átszakadt a gát. Az asszony a katasztrófa napján, hétfőn délután ment dolgozni, amikor azzal fogadták, hogy le kell állítani az üzemet. "Az előző műszak elkezdte, a teljes leállást mi csináltuk meg" - mondta.

A neve elhallgatását kérő nő a történtek után kérte, hogy segíthessen a helyszínen. A főnökei beleegyeztek, és fizetést is kap erre az időre. Azóta Kolontáron és Devecseren segít az ételosztásban, szendvicseket csinál, élelmiszert szortíroz. Azt mondta, azért akart segíteni, mert "ilyen bármelyikünkkel megtörténhet". A vörösiszapról és a timföldgyártásról nem sokat tud, mert másik divízióban dolgozik. "Az elején nem gondoltuk, hogy ekkora a baj" - mondta.

Egy másik, a Malnál dolgozó férfi azt mondta, ő csak a katasztrófa másnapján értesült a történtekről. Reggel kolontári munkások váltották, tőlük tudta meg, mi történt. A kérdésre, hogy a kolontáriak a tragédia után valóban bementek-e dolgozni, azt válaszolta: "Jöttek, persze, hát akkor még nem volt lezárva az út."

"Dolgozni mindenki bejárt"

Az ajkai gyár működési engedélyét a múlt kedden függesztette fel a környezetvédelmi államtitkár, és a dolgozók nem tudhattak biztosat a jövőjük felől egészen keddig, amikor Bakondi György, a Mal Zrt.-hez közben kinevezett katasztrófavédelmi biztos bejelentette, hogy a hét végén újraindulhat a termelés. (A bejelentés részleteiről itt olvashat.)

Erre fel kell készülni, ugyanis a szünet miatt a rendszerben levő, szobahőmérsékletűre hűlt elegyet újra fel kell fűteni 100-102 fokosra - mondta az [origo]-nak Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Ez rengeteg energiát és munkát igényel annak ellenére, hogy a gyárat nem zárták be teljesen, ügyeletesek és felügyelők folyamatosan dolgoztak. A többiek Kolontáron és Devecseren segédkeztek. "Dolgozni mindenki bejárt, a Mal vezetőségének utasítására eddig a mentésben dolgoztak mindannyian" - mondta az [origo]-nak Pad Ferenc, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke, aki szerint ezért a múlt heti fizetésüket sem vesztik el a munkások.

A termelés újraindításának hírére kezd visszaállni a régi rend az üzemben, igaz, Pad Ferenc szerint az emberek zöme még mindig Devecseren és Kolontáron dolgozik. Több gyári munkás ugyanakkor azzal utasította el szerdán az [origo] megkeresését, hogy borzasztóan el vannak foglalva azzal, hogy újra elindítsák az üzemet.

Ezrek maradtak volna munka nélkül

Egy, az energiaellátással foglalkozó dolgozó azt mondta az [origo]-nak, nagyon reméli, hogy most már nem kell félteniük a munkahelyüket. "Féltünk, mindenkit rosszul érintett a dolog. Hiszen ha megszűnik a gyár, egy csomó ember munkahelye szűnik meg" - mondta a férfi, aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Munkások távoznak a Mal ajkai gyárából

Az alumíniumipari szakszervezet vezetője szerint most az a lényeg, hogy végre elinduljon a munka. A munkahelyek elvesztésétől szerinte egyelőre nincs miért tartani, hiszen nincs okuk kételkedni a miniszterelnök szavában, aki megígérte, hogy megőrzik az állásokat. A hosszútávú aggodalomról - azaz, hogy mi lesz 2011-ben, hogyan tud talpon maradni a cég, elfordulnak-e tőle a vevői - majd később beszélnek a kormánybiztossal - mondta Pad Ferenc.

Mivel a környéken a válság miatt magas a munkanélküliség, az elmúlt egy hétben bizonytalan helyzetbe került dolgozók nem is kezdtek el másik állást keresni Pad tudomása szerint. A szakszervezeti vezető szerint a gyárban 1100 ember dolgozik, de a Mal leállásával 3000 ember veszítené el a munkahelyét. Nagy részük ajkai, ahol 35 ezer ember él, vagyis a város lakosságának tizedét a Mal foglalkoztatja - magyarázta.

A Mal alkalmazottain kívül még a Bakonyi Erőmű sorsa is veszélybe kerülhetett volna, ha végleg leáll az alumíniumtermelés. Az erőmű kapacitásának kétharmadát ugyanis a gyár köti le. A céghez szorosan kapcsolódik a környéki bányászat, a szállítmányozók, az embereket utaztató Volán vállalkozók sorsa, rajtuk kívül egy sor csomagoló, fuvarozó, szállítmányozó vállalkozó él az évi több mint 200 ezer tonna előállított alumíniumoxid kezeléséből - sorolta.

Október 4-én, múlt hétfőn szakadt át a Mal Zrt. egyik zagytározójának gátja, és 6-700 ezer tonna vörösiszap zúdult Kolontár és Devecser településekre. A kiömlő maró iszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket, összesen kilenc ember halt meg, és 160-nál többen kerültek kórházba égési sérülésekkel. A katasztrófával kapcsolatos eseményeket percről percre követheti ebben a cikkünkben, itt pedig az összes erről szóló hírt megtalálja.