Új választást kell tartani egy kispesti választókerületben

Vágólapra másolva!
Sikerrel támadta meg az önkormányzati választás eredményét egy kispesti választókerületben a Fidesz, amelynek jelöltje 4 szavazattal kapott ki szocialista ellenfelétől. A bíróság szerint nem lehet egyértelműen megállapítani, korrekt-e az eredmény, ezért meg kell ismételni a választást.
Vágólapra másolva!

Meg kell ismételni Kispest (Budapest XIX. kerülete) 5-ös számú egyéni választókerületében a képviselő-választást - határozott szerdán a Fővárosi Bíróság. Az október 3-i önkormányzati választáson a választókerületben az MSZP-s Kránitz Krisztián nyert 732 szavazattal, a második a Fidesz-KDNP-s Dódity Gabriella lett, aki 728 szavazatot kapott, tehát a szocialista jelölt mindössze 4 szavazattal nyert.

A Fidesz fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottság döntése ellen, amelyben eredményesnek nyilvánították a választás eredményét. A kifogás szerint több esetben előfordult, hogy mozgó urnát nem vittek ki annak ellenére, hogy azt írásban kérték. A fideszes szavazatszámláló bizottsági tagok szerint a bizottságok több esetben érvényesnek fogadtak el olyan szavazólapokat is, amelyeket érvénytelennek kellett volna nyilvánítani.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A Fidesz a határozattal szemben bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. A Fővárosi Bíróság az indoklás szerint nem tudta érdemben megvizsgálni, hogy fennállhat a lehetősége a nem korrekt választási eredménynek, ezért megsemmisítette az eredményt és a képviselőválasztás megismétléséről döntött.