Már 1997-ben is szennyezett a vörösiszap a cég korábbi vezetője szerint

Vágólapra másolva!
Már 1997-ben is szennyezte a környéket az ajkai vörösiszap a timföldgyár korábbi vezetője szerint. Baksa György azt mondja, akkor minden károsultat kifizettek.
Vágólapra másolva!

Már 1997-ben is szennyezett az ajkai zagytározó - mondta Baksa György, aki 2002-ig vezette a timföldgyárat. A volt vezérigazgató szerint akkor a kiszáradt vörösiszapot a szél hordta hordta szét, és beterítette vele Ajka-Tósokberénd egy részét. "A házak falai, az udvaron száradó ruhák, gyermekjátékok beszennyeződtek, és az utakat, udvarokat lepelként borította a vörösiszap" - mondta a volt cégvezető.

Baksa szerint akkoriban a cég kártérítést fizetett minden érintettnek, és az ő irányítása alatt naponta ellenőrizték a gát állapotát. A volt vezérigazgató szerint az előfordult, hogy lúgos anyag került a közeli Torna-patakba, de határozottan cáfolta a kolontári lakosok feltételézést, miszerint egyszer már átszakadt volna a gát. Baksa azt is elmondta, hogy szerinte a tározónál dolgozóknak észelni kellett volna a repedéseket, és így elkerülhető lett volna a katasztrófa.

Péntek déltől újra termel a Mal Zrt. a vállalatot felügyelő kormánybiztos szóvivője szerint. A keletkező vörösiszapot egy új, eddig még nem használt, de a szükséges engedélyekkel rendelkező tározóban gyűjtik.

A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes cikkünket ezen a linken megtalálja, itt pedig percről percre követheti az eseményeket.