Többen visszaélnek az adományokkal Devecseren

Vágólapra másolva!
Olyan emberek is sorba állnak a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken osztott adományokért, akik nem is károsultak Dobson Tibor kármentesítési szóvivő szerint. Dobson szerint a kolontári védőgát felépítése miatt csökkentették a mentésben résztvevők számát. 
Vágólapra másolva!

"A korábbi 1100-1200 főről mintegy 800-ra csökkentették a vörösiszapömlés mentesítésében részt vevők számát" - közölte csütörtök kora reggel Dobson Tibor kármentesítési szóvivő. Hozzátette, hogy ebben a 800 főben nincsenek benne az önkéntesek.

Dobson Tibor szerint azzal, hogy a védőgát rendszere megépült, már nem szükséges fenntartani a Devecserre vonatkozó riadókészültséget, ezért a katonák visszatérhettek laktanyájukba, és az esetleges evakuálás céljából oda küldött autóbuszok elhagyhatták a térséget.

A bontási munkálatokról a szóvivő azt mondta: azokat a korábbi tervekkel ellentétben csütörtökön fogják elvégezni. Kolontáron 9 házat kell lebontani. A tulajdonosok katonák és tűzoltók segítségével juthattak hozzá a házukban levő személyes tárgyaikhoz. "Murvával és dolomittal folyamatosan erősítik a vasúti töltést és a védőgátat" - tette hozzá a szóvivő. Kitért arra, hogy bár a Tornán még mindig 8 és 9,3 közötti Ph-értéket mértek, a Rábán és a Dunán már 8 alattit.

A segélyekkel kapcsolatban Dobson Tibor azt mondta, hogy Devecseren közintézményekben tárolják és jellegük alapján szétválogatják az adományokat. "Egyesek megpróbálnak visszaélni a helyzettel, olyan emberek is sorba állnak adományért - az egyebek között mosóporból, tisztálkodó szerekből álló csomagokért -, akik valójában nem károsultak" - mondta a szóvivő.

Szerinte ezek az emberek azt használják ki, hogy a hatóságok nem tudnak személyi igazolványt kérni sok károsulttól, mert a katasztrófában elvesztek vagy megsemmisültek az okmányaik. Szerinte már a rendőrök is fokozottan figyelnek arra, hogy ne legyen visszaélés. A vörösiszap sújtotta térségében az MTI által korábban megkérdezett polgármesterek arról számoltak be, hogy a károsultaknak elsősorban pénzadományokra van szükségük.