Kihozta a lelkesedést a fővárosi MSZP-sekből Orbán

Vágólapra másolva!
Tarlós István Horváth Csabával koccintott, a Jobbik fiktív BKV-bérletekkel vonta magára a figyelmet. A fővárosi közgyűlés pénteki alakuló ülésén minden párt képviselői együttműködést ígértek, de így is óvatosan fricskázták egymást.
Vágólapra másolva!

"Olyanokat is látok, akiket eddig egyszer sem láttam közgyűlésen" - értetlenkedett egy férfi a fővárosi közgyűlés péntek délelőtti alakuló ülésen. Az értetlenség oka, hogy a díszes terem padsorait nem a megválasztott képviselők töltötték fel, hanem az általuk hívott vendégek és érdeklődők. Sőt, amikor Tarlós István főpolgármester megkérte a jelenlévőket, hogy hagyják el a termet pár percre, és csak a képviselők maradjanak bent, szinte kongott a gyűlésterem az ürességtől. A képviselők, akiknek számát 66-ról 33-ra csökkentette a parlament, szinte csak az első padsorokban ültek, és ott is foghíjasan.

Tarlós kijelentette, hogy a közgyűléseket ezentúl nem a Váci utcában található díszteremben, hanem a Deák téren található városházában szeretné tartani, mert szerinte ott jobban lehet dolgozni. Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy szerinte is kevésbé alkalmas a díszterem a közgyűlések megtartására, ráadásul sokszor kell rohangálni a városháza és a közgyűlés között.

Kamubérlettel akciózott a Jobbik

Az ülés során többször is szünetet rendeltek el. Először a korelnökként az ülést vezető LMP-s Kaltenbach Jenő, majd Horváth Csaba kérésére Tarlós is. Ezt többen sérelmezték arra hivatkozva, hogy a szünet csak húzza az időt. Ennek ellenére az új közgyűlés gyorsan, problémák nélkül zárta le a napirendi pontokat. Tarlós a végén elfelejtette, hogy Szabó György jobbikos frakcióvezetőnek is szót ígért, és már a Szózat éneklésébe kezdett volna, amikor eszébe jutott. Többen felálltak már a Szózat énekléséhez, amikor Tarlós megadta a szót Szabónak.

Figyelemfelkeltő akcióval csak a Jobbik készült. Szabó György egy fiktív BKV-bérletet osztott ki a képviselőknek. "Ez egy szimbolikus ajándék, egy digitális bérlet" - mondta az [origo]-nak Szabó az ülés után. Szerinte ehhez hasonló bérleteket lehetne alkalmazni ahhoz, hogy az emberek ingyen használhassanak P+R parkolókat. A kártyát Tarlós sem hagyta szó nélkül ,és még az ülésen elmondta, hogy bár a Jobbik által adott kártyán a "Budapest közigazgatási határán belül" kifejezés szerepel, ő az agglomerációról sem feledkezne meg. "Ezzel én nyertem" - mondta az új főpolgármester.

"A pártok sok mindenben egyetértenek"

Az ülésen Németh Zoltán fideszes és Horváth Csaba szocialista frakcióvezető is együttműködést ígért bizonyos ügyekben. "Nagyon érdekes, hogy a pártok sok mindenben egyetértenek" - mondta az [origo]-nak Somfai Ágnes LMP-s képviselő. Szerinte a pártok meg tudnak egyezni abban, hogy milyen Budapestet szeretnének.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézzen további képeket az alakuló ülésről - kattintson!

"Abban mindannyian egyetértünk, hogy a közösségi közlekedést fejleszteni kell" - mondta az [origo]-nak Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője. "Az a lelkesedés, ami egy miniszterelnököt is idevonzott a közgyűlésre, az egy biztató kezdet, de a beszéd kevésbé volt biztató" - mondta Horváth a miniszterelnök felszólalásáról, szerinte ugyanis a kormány még mindig tartozik a fővárosnak.

"Ez csak az alakuló ülés volt, ezek csak az elvek, senki sem láthatja még, mi lesz a szekrényben" - mondta az ülés után az [origo]-nak Ughy Attila fideszes képviselő. Szerinte nem az a lényeg, hogy gombamódra elkezdjenek szaporodni az óriási új épületek, hanem hogy az emberek lássák, hogy Budapestnek van gazdája, és a város tervszerűen működik. "A kis lépések sorozatát preferáljuk, nincs szükség nagy presztízsberuházásokra" - mondta Somfai Ágnes is. A jobbikos Szabó György pedig elmondása szerint nagyon optimista: "Mi magunk is szakmailag kívánunk politizálni, nem is nevezném magunkat ellenzéknek, de ez azért nem azt jelenti, hogy mindent meg fogunk szavazni."