"Tévhit, hogy gyertyafényben akarunk szülni" - anyák az otthon szülésről

Vágólapra másolva!
Három komplikációkkal járó, két esetben a csecsemő halálához vezető szülés miatt áll bíróság előtt, egy újabb eset miatt pedig előzetes letartóztatásba került Geréb Ágnes eltiltott szülész-nőgyógyász. Az [origo] olyan nőkkel beszélt, akik a Geréb ellen folyó eljárások ellenére is otthon szülték meg vagy szeretnék megszülni gyereküket. Miért választja bárki az otthon szülést a kórházi helyett?
Vágólapra másolva!

Idén júniusban három otthon szülési miatt indult bírósági eljárás Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász ellen, akit 2007-ben tiltották el a szakorvosi tevékenységtől. 2003-ban egy ikerszülésnél agykárosodást szenvedett az egyik csecsemő, fél évvel később pedig meghalt. 2006-ban egy kismama az ügyészség szerint kivérzett állapotban került kórházba az otthonában levezetett szülés után. 2007-ben pedig vállelakadás miatt halt meg egy magzat egy otthon szülésnél, ahol a vád szerint Geréb jelen volt.

Múlt kedden a mentőknek kellett újraéleszteniük egy kisfiút, aki a Geréb által vezetett XII. kerületi születésházban jött világra. Az eltiltott orvos ügyvédje, Fazekas Tamás szerint a várandós asszonynál spontán módon indult meg a szülés, Geréb tehát csak a sürgős szükséghelyzet miatt vezette le a szülést. A hatóság azonban több munkatársával együtt előállította, majd előzetes letartóztatásba helyezte a foglalkozásától eltiltott szülésznőt. Azóta támogatói és az otthon szülés hívei több tiltakozó akciót szerveztek.

Az [origo] olyan nőkkel beszélgetett, akik valamennyien Geréb eltiltása után döntöttek úgy, hogy nem kórházban, hanem az ő segítségével, otthonukban szülik meg gyereküket. A téma érzékenysége miatt valamennyien azt kérték, a nevüket ne említsük.

"Nem ágált a kórházak ellen, maga beszél arról, hogy egyes esetekben nincs más megoldás" - mondta egy háromgyerekes anya, aki két kórházi szülés után harmadik gyerekét tavasszal otthonában hozta világra Geréb segítségével. "Azt képviseli, hogy mindenki ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát, legyen ez akár a kórház vagy a saját otthona" - mondta az asszony Gerébről. Neki is össze volt készítve a kórházi csomagja, "mert figyelmeztettek, hogy erre is fel kell készülni, és el kellett próbálni az útvonalat is". Az asszony szerint a felkészülésnél volt szó arról, "hogyan halt meg az a baba 2007-ben".

"Összehasonlíthatatlan volt a korábbi két szülésemmel, hiszen egy olyan helyen voltam, amit ismertem, szerettem" - mondta az asszony, aki úgy érezte biztos kezek között van. Szerinte az otthon szülés jóval több, mint a negatív kórházi tapasztalatok miatt választott alternatíva: "a nők visszakapják hitüket abban, hogy ők maguk irányítják, és élik meg a szülést". "A kórházi szüléshez a legtöbb nő a fájdalmat, a félelmeket, és a rutineljárásokat társítja, miközben az otthon szülés teljesen rólam és a babáról szólt [...] nem a nő helyett csinálnak mindent a kórházi rutin alapján".

"Úgy néztek ránk, mint a bűnözőkre" - mondta arról, mi várt rájuk a szülés után, amikor csak komoly nehézségek árán találtak olyan orvost, aki kiállította az igazolást a csecsemő anyakönyvezéséhez. "Ha kórházba szülsz, ez automatikus, hozzánk viszont senki nem akart kijönni, amint mondtuk, hogy otthon szülés volt" - állította.

Évente ötszáz gyerek
Magyarországon évente közel ötszáz gyerek jön világra kórházon kívül, az otthon szülés jogi szabályozása azonban rendezetlen. Civil szervezetek szerint alkotmányellenes, hogy az állam a rendszerváltás óta nem rendezi az otthonszülés és az abban szaksegítséget nyújtók helyzetét. Az alkotmányból levezethető önrendelkezési jogból és az egészségügyi törvényből is egyértelműen következik, hogy a várandós édesanyának jogában áll szabadon eldönteni, hol és milyen körülmények között kívánja világra hozni gyermekét, ha ezt biztonságos feltételek mellett teheti. Az MTI szerint 2008 nyarán az akkori Egészségügyi Minisztériumban ugyan elkészült egy jogszabálytervezet az otthon szülésről, de nem lépett életbe.



"Le kellett volna állnia"

"Miért veszélyezteti a gyermeke életét a saját kényelmért? Ezt a kérdést szegezik nekem, mikor kiderül, hogy lepaktáltam az 'ördöggel', Geréb Ágnessel" - mondta az [origo]-nak egy fiatal nő, aki 2007 őszén szintén otthon szerette volna megszülni gyerekét. Alig pár héttel a szülés várható időpontja előtt azonban vállelakadás miatt meghalt egy csecsemő, amely miatt Geréb ellen még mindig folyik az eljárás. "Két héttel a szülés előtt szólt, hogy nem fognak tudni kijönni hozzám, az ellenük indult nyomozás, és a médiahadjárat miatt, mert felelőtlenségnek érezték volna, ha elvállalják" - mondta.

Az [origo]-nak nyilatkozó nő azt mondta, úgy tudja, az ő szülése volt az első, amit a sok bírálatot kapott Gerébék lefújtak, és utána egy ideig nem is vállaltak újabb szüléseket."Saját érdekében le kellett volna állnia addig, amíg nem szabályozzák a kérdést" - mondta. Az asszony szerint - és ezt Geréb Ágnes egy másik ismerőse is megerősítette - azért kezdték újra munkát a születésházban, mert többen a segítségük nélkül is ragaszkodtak volna az otthon szüléshez.

Tévhit a gyertyafényes szülés

A fiatal nő végül kórházban szült, annak ellenére, hogy ott minden alkalommal pánikroham tör rá, ezért akarta az otthon szülést választani. "Óriási tévhit, hogy mi hangulatos zenére, gyertyafényben akarunk szülni, kockáztatva a gyerek életét. Vannak, akiknél az idegen környezet kifejezetten negatívan befolyásolja a szülést, vagy pedig el akarják kerülni a kórházakban szokásos beavatkozásokat, így a szülés megindítását vagy gyorsítását, illetve a császármetszést" - mondta.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Geréb Ágnes kedden a bíróságon

Az [origo]-nak több, a Geréb Ágnes által vezetett születésházhoz forduló nő beszélt arról, hogyan készítik fel őket a szülésre. Valamennyien azt állították, hogy több információt kaptak, mint kórházi eljárásoknál, miközben lelkileg is támogatták őket. A terhesség alatt a szülők végig rendszeresen tartják a kapcsolatot a születésház munkatársaival, és úgynevezett felkészítő heteken részletesen végigveszik a tudnivalókat a szülés elméletétől a gátizom-tornáig, és más felkészítő gyakorlatokig.

Az egyik ilyen "információs héten" vett részt egy Székesfehérvár közelében élő kismama, amikor október 5-én a XII. kerületi születésházban megjelentek a rendőrök. "A beszélgetést most nem Geréb Ágnes tartotta, egy másik szobában voltunk, és csak annyit hallottunk, hogy egy szülés miatt mentőt kellett hívni, majd azt, hogy jönnek a rendőrök" - mondta a nő, aki kérte, hogy nevét ne említsük, mert még a közvetlen környezete sem tudja, hogy otthon szeretett volna szülni.

Az asszony márciusra várja harmadik gyerekét, most először szeretett volna otthon szülni. "Ez egy nagyon nehéz kérdés, de a kórházban ugyanúgy bármi megtörténhet" - válaszolta, mikor arról kérdeztük, nem tart-e a komplikációktól. Két korábbi szülése is erről győzte meg, hiszen először csak utólag jött rá, hogy az éppen ügyeletben lévő orvos - anélkül, hogy erről megkérdezte volna - megindította a szülést. A második terhessége alatt pedig hiába szólt orvosának a fellépő vérzésekről, szerinte nem vették komolyan, míg végül császármetszéssel, koraszülöttként jött világra gyermeke.
"Nem akarom többé pusztán úgy végignézni a saját szülésemet, mintha kívülálló lennék. Végre nyugodtnak és szépnek szeretném, és úgy, hogy ott lehessen a családom" - mondta. Márciusra várja a gyereket, csakhogy Geréb Ágnes továbbra is előzetes letartóztatásban van, és egyelőre nem lehet tudni, hogyan alakul az ellene folyó eljárás. "Nagyon remélem, hogy év végéig csak létrejön az új szabályozás. Én egyelőre nem akarom feladni, nem akarom elengedni a tervemet, hogy otthon szülhessek" - tette hozzá.

Másokat eltántorítanak a balul végződő korábbi esetek. "Észrevehetően csökkent az otthon szülést választók aránya az elmúlt években, mióta Geréb Ágnes ellen párhuzamosan több eljárás indult, és a sajtó szenzációként tálalja ezeket" - mondta Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság szóvivője az [origo]-nak. Korábban évente 250-270 szülő döntött úgy, hogy otthonában szeretne szülni, ez mostanra évi 160-170 esetre csökkent. Békés azt állította, ennek nem az az oka, hogy a szülés előtt álló nők kevésbé bíznak a több rossz kimenetelű szülés miatt bíróság előtt álló Geréb Ágnesben és munkatársaiban. Szerinte inkább attól tartanak, hogy ha bármi gond adódik, ők is a címlapokon, illetve a hatóságok előtt találják magukat.