Szaporodnak a légúti panaszok az iszapkatasztrófa helyszínén

Vágólapra másolva!
Nőtt a légúti panaszokkal háziorvoshoz fordulók száma Devecseren. Sokan bevörösödő szemekre és kaparó torokra panaszkodnak a helyiek közül. .
Vágólapra másolva!

Tizenöt-húsz százalékkal nőtt azok száma, akik légúti panaszokkal fordulnak körzeti orvosukhoz a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecseren - közölte Szabó István, az egyik helyi háziorvos, akihez nagyrészt az elöntött terület lakói tartoznak. Az orvos szerint azt ugyanakkor nehéz megítélni, hogy csak a levegőben lévő iszappor okozza a tüneteket, vagy a hűvösebb időjárásnak is szerepe van-e.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának több lakó is panaszkodott, hogy az esti órákra a szemük bevörösödik, a torkuk pedig kapar. Szabó István háziorvos szerint az asztmásokra különösen rossz hatással lehet a poros levegő, de arra nézve nincs semmilyen információ vagy tapasztalat, hogy a terhes anyákra negatív hatással van-e a por. Hivatalosan arról sem tájékoztatták őket, hogy milyen összetevői vannak a vörösiszapnak vagy a pornak, mint ahogy arról sem, hogy a semlegesítéshez használt gipsz tartalmaz-e valamilyen vegyszert vagy adalék anyagot, amely kellemetlen tüneteket okozhat.

Horváth Ildikó, a település másik háziorvosa a Független Hírügynökségnek azt mondta: mind a négy helyi háziorvosi rendelő kapott speciális védőmaszkokat, melyek több órás használata enyhíti a por miatti nyálkahártya irritációt. Ezeket az orvosoktól kell kérniük az embereknek. Ez a maszk nem helyettesíti az utcán használandó pormaszkot. A háziorvos szerint nagy mennyiségben érkezett speciális szemmosó folyadék is, amely a viszkető vagy bevörösödő szemre jó. Ebből a szerből nem lehet hazavinni, helyben látják el a betegeket, majd a szemészetre irányítják őket.

Horvát Ildikó azt ajánlja a vörösiszap sújtotta területek lakóinak, mint a pollenallergiásoknak: ruháikat rendszeresen cseréljék, és minden nap mossanak hajat. Almaecetes vízzel gargalizáljanak, szopogassanak savanyúcukorkát és ha tehetik, pucoljanak vöröshagymát, hogy meginduljon a nyálelválasztásuk, és enyhüljenek panaszaik. A körzeti orvos szerint a Farkasgyepői Tüdőgondozó Intézettől tucatnyi inhaláló készüléket is kaptak, melyet naponta öt percig kell használni. A szerkezet segítségével belélegezhető anyag tisztítja a légutakat