Benyújtották a legfőbb ügyészt bebetonozó javaslatot

Vágólapra másolva!
Beterjesztette a kormány szombaton az ügyészi szervezetet megváltoztató törvényjavaslatot a parlamentnek. A legfőbb ügyész megbízatása hat helyett kilenc évre szólna, az ügyészek - szakmai teljesítményük alapján - akár a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozhatnának.
Vágólapra másolva!

Szombaton került fel az Országgyűlés honlapjára az a törvénymódosítási javaslat, amely szerint az eddigi hat év helyett kilenc évre választanák a jövőben a legfőbb ügyészt. Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény indoklása szerint ez összhangban lenne az alkotmánybírák megbízási idejével, és így "az ügyészségnek az Alkotmánybíróság által is hangsúlyozott függetlensége még inkább kifejezést nyerne". A legfőbb ügyész megbízatásának meghosszabbításáról itt olvashat bővebben.

A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által beterjesztett módosítás szerint az ügyészség vezetőjét ezentúl kizárólag hivatalon belüli személyek, a jogalkalmazói tapasztalattal rendelkező ügyészek közül lehetne jelölni. Az indoklás szerint ezzel korlátoznák annak a lehetőségét, hogy a legfőbb ügyész politikai befolyás alá kerüljön.

"A javaslat rendez továbbá egy hosszabb ideje megoldatlan kérdést, amely a magas életkort betöltött ügyészek méltó visszavonulását segíti el ő azzal, hogy a 65 . életévét betöltött ügyészt a legfőbb ügyész felmentheti" - olvasható a módosításban. 2004-ben ugyanis megszűnt a legfőbb ügyésznek az a joga, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő ügyész szolgálati viszonyát felmentéssel megszüntethesse.

Mivel a javaslat szerint "az életkor előrehaladta nem azonos mértékben befolyásolja az egyes ügyészek munkavégzési képességét", lehetővé tennék a legfőbb ügyész számára, hogy jóval az általános öregségi nyugdíjkorhatár elérését követően, a 65 . életév betöltése után megfontolja az ügyész felmentését a szakmai teljesítménye alapján. Az változatlanul megmaradna, hogy a 70. életév betöltésével az ügyészek szolgálati viszonya megszűnne.

Bevezetnék ugyanakkor, hogy ha a legfőbb ügyész megbízatási ideje eltelik, vagy betölti a hetvenedik életévét, akkor a jogkörét addig gyakorolja, míg az új legfőbb ügyész hivatalba nem lép. Ezzel biztosítanák, hogy ügyészi szervezet ne maradhasson vezető nélkül.