Selmeczi Gabriella őrködik a nyugdíjbefizetések felett

Vágólapra másolva!
Mindenki szabadon dönthet arról, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztáraknál - ígérte meg a szombaton nyugdíjvédelmi miniszteri megbízottnak kinevezett Selmeczi Gabriella. A fideszes országgyűlési képviselőnek az lesz a dolga, hogy "kiderítse, mekkora kár érte a nyugdíjpénztárakba befizetőket". A pénztárszövetség nem érti, miért van szükség a nyugdíjvédelmi megbízottra.
Vágólapra másolva!

Mindenki szabadon dönthet arról, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztáraknál - ígérte meg a szombaton nyugdíjvédelmi miniszteri megbízottnak kinevezett Selmeczi Gabriella. A fideszes országgyűlési képviselőnek az lesz a dolga, hogy "kiderítse, mekkora kár érte a nyugdíjpénztárakba befizetőket".

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki a kormányfő Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Selmeczi Gabriella feladata, hogy összehangolja azokat a tevékenységeket, amelyekkel a magyar emberek nyugdíja biztonságba kerül, "és el tudjuk hárítani azokat a kockázatokat, veszélyeket, amelyek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra azért leselkednek, mert a magánnyugdíjpénztárak válságba kerültek".

Selmeczi Gabriella a tájékoztatón hangsúlyozta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztárban. Közölte, készül egy javaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két héten belül terjeszt a kormány elé. Eszerint a magánból az állami nyugdíjkasszába való átlépés esetén az állam el fogja ismerni az érintett befizető veszteségeit. "Senkit nem érhet kár a jövőben" - jelentette ki.

A miniszterelnöki megbízott közölte, vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora a veszteség, illetve mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy folyamatosan konzultáljon a nemzetgazdasági tárca vezetőjével az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést megkönnyítő törvényről. "Senki ellen nem vagyunk, a magánnyugdíjpénztárak ellen sem, a befektetések ellen sem" - mondta Selmeczi, de szerinte a kormány legfontosabb feladata az, hogy megvédje a nyugdíjakat.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását. Az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot szombaton várhatóan hétfőn ismertetik a parlamentben, de már szombaton nyilvánosságra hozzák a parlament honlapján.

A Stabilitás Pénztárszövetség tagjai értetlenül állnak a kormány nyugdíjvédelmi megbízottjának kinevezése előtt - közölte a szervezet szombaton. A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő szakmai szervezet azért nem érti a lépést, mert "a pénztárak nemcsak hogy megőrizték az elmúlt években egyéni számlára befizetett megtakarítások reálértékét, hanem többségében az inflációt meghaladó mértékben gyarapították is azt".

Juhász Istvánné, a pénztárszövetség főtitkára a közleményben sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány a széles körű tiltakozás ellenére sem vizsgálta felül álláspontját, és a korábban bejelentett egyoldalú, 3 millió pénztártag nyugdíjcélú megtakarításainak elvonását eredményező törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé.