Nem mindenki tért vissza Kolontárra, Devecseren sok ház menthetetlen

Vágólapra másolva!
Befejeződött a lakosság visszatelepülése Kolontárra, de 94 ház még így is üresen áll, többet pedig bontani kell. Devecseren legalább ötven ház azonnali bontásra szorul, és csaknem kétszáz menthetetlen a katasztrófavédők szerint. A vörösiszappal elöntött házak lakóival egyeztetnek, és ezután adják ki a bontási engedélyeket.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a lakosság visszatelepülése Kolontárra. A lakosoknak a múlt hét szombaton kellett kiköltözniük otthonaikból, mert meggyengült a közeli zagytározó gátja, és félő volt, hogy újra átszakad. Azóta már elkészült a települést védő új gát, de 94 ház még most is üresen áll, 191 ember nem szeretne visszaköltözni a katasztrófa sújtotta faluba. A lakók nyilatkozatot tölthettek ki arról, hogy mihez szeretnének kezdeni a jövőben, ezeknek az összesítése jelenleg is folyik.

Devecseren is egyeztetnek az iszapkárosultakkal arról, hogy mi legyen a sorsa a vörösiszap által elöntött házaiknak. A kárfelmérés és az egyeztetések - amely a kársultak jövőbeni lakhatásáról is szól - után folytatódik a kárfelszámolási munka Devecseren - mondta vasárnap reggel Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő. Ha a kárfelmérés megtörtént, és az érintett lakókkal is sikerült megegyezni, ebontják a lakhatatlanná vált épületeket.

Dobson szerint az előzetes vizsgálatok alapján Devecseren legalább ötven ház azonnali bontásra szorulna. Toldi Tamás polgármester szerint kétszáz ház menthetetlen, és Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő is 150-200-ra becsülte a menthetetlen házak számát. Bakos szerint még egyetlen épületre sem adtak ki bontási határozatot a kisvárosban, arról ugyanis a jegyzőnek határozatot kell hoznia, és a kártalanításról az államnak megállapodást kell kötnie az érintettekkel.

Dobson Tibor szerint hétfőn kezdik meg Devecser 21 elöntött utcáján lévő házak udvarairól az iszapos föld gyalulását és elszállítását, az árkok szélesítését, és ehhez a kerítéseket elbontják a markológépek.

Devecserben 33 ember töltötte átmeneti szálláson a szombat éjszakát, de közel 700 lakos rokonoknál, ismerősöknél van elhelyezve, illetve önmaga úgy döntött, ideiglenesen elhagyja a települést. Kolontár kevésbé károsodott részén, ahol a vörösiszap nem öntötte el a házakat, a rendőrök szombat éjjel 38 lakásban nem találtak embereket, ők még nem tértek haza a falujukba. A szombat déli visszatelepítéskor mintegy 500 ember tért vissza a 715 otthonát elhagyni kényszerült lakóból.

Közben a védelmi bizottság újabb 23 kolontári ház lebontásáról döntött Devecserben tartott ülésén. A Kossuth és a Malom utcában lévő, vörösiszappal szennyezett és lakhatatlanná vált otthonok bontási engedélyét a jövő héten adhatják ki - mondta Lasztovica Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke. Lasztovicza szerint a Torna-patakon túli részen lévő, lakhatatlanná vált lakóházakat a lehető legrövidebb időn belül le kell bontani. Ezért arra kérték a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t, jelöljön ki egy olyan deponáló helyet, ahová a törmelékeket, valamint a vörösiszappal szennyezett földet el lehet szállítani, és a területet majd rekultiválni lehet.

Az ajkai zagytározó megsérült 10-es kazettáját osztrák hadmérnökök vizsgálják. Arra keresik a választ, hogy miként lehetne megállítani a repedezett északi gátfal további süllyedését, és miként lehetne lezárni a kiszakadt tározót. Az erőd építésben jártas osztrák hadmérnök szakértők Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felkérésére érkeztek a katasztrófa sújtotta térségbe. A tározó falán keletkezett 4-5 repedés közül a legnagyobb méretű hasadék jelenleg 58 centiméter széles, és a törésvonal 25 méter hosszú. A megsérült északi oldalfalon emellett 40 centiméteres süllyedést is mértek korábban.

A vörösiszap szennyeződés sehol sem jutott 10 centiméternél mélyebben a talajba - állapította meg a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa. Szerintük a mélyebb talajrétegek közvetlenül nem veszélyeztetettek. A Tanács közleménye szeirnt az Európai Unió (EU) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői is erre a következtetésre jutottak.

Kolontáron és Devecseren a rendőrség lényegében éjjeli kijárási tilalmat vezet be: a Veszprém megyei rendőrség azt közölte, hogy az éjjeli órákban az esetlegesen az utcán tartózkodó devecseri és kolontári lakosokat megkérik majd, hogy térjenek haza. A megyei védelmi bizottság emellett fokozott ellenőrzést rendelt el este tíz órától: ezután a nem helyi lakosokat Devecser és Kolontár elhagyására szólítják fel. Az [origo] úgy tudja, ezekre az intézkedésekre - melyekről a megyei védelmi bizottság döntött - főként a megelőzés miatt van szükség, a vagyonbiztonság érdekében. Eddig nem volt példa fosztogatásra vagy lopásokra a környéken - mondta neve elhallgatását kérő forrásunk.

Október 4-én, múlt hétfőn szakadt át a Mal Zrt. egyik zagytározójának gátja, és 6-700 ezer tonna vörösiszap zúdult Kolontár és Devecser településekre. A kiömlő maró iszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket, összesen kilenc ember halt meg, és 160-nál többen kerültek kórházba égési sérülésekkel. A katasztrófával kapcsolatos eseményekről szóló összes hírünket itt megtalálja.

Az Európai Parlamentben is a vörösiszapról vitáznak

Kedden este strasborugi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) vitát tart a magyarországi vörösiszap-katasztrófáról. A képviselők arról beszélnek majd, hogyan csökkenthető a jövőben az ipari katasztrófahelyzetek kialakulásának kockázata, illetve hogyan nyújthat az unió gyors segítséget, ha már bekövetkezett a baj. A kérdés napirendre vételét magyar EP-képviselők kezdeményezték.