Kocsit adnának a helyi fideszesek a leváltott esztergomi polgármesternek

Vágólapra másolva!
Nyílt háborúskodásba kezdett az esztergomi Fidesz-frakció, amely nem akar együttműködni a város új polgármesterével, hanem elvonná jogköreit. A képviselő-testületbe szinte kizárólag fideszesek kerültek be a választáson, de Meggyes Tamás addigi fideszes polgármestert leváltották a szavazók. A fideszes képviselők autót biztosítanának Meggyesnek, akinek szerintük a polgármesteri irodára is szükségük van.
Vágólapra másolva!

Az esztergomi fideszes képviselők visszavonnák a polgármesterre átruházott valamennyi feladat- és hatáskört, továbbá a város költségén autót biztosítanának a volt fideszes polgármesternek, Meggyes Tamásnak, és az irodáját is megtarthatná országgyűlési képviselői munkájához - derült ki a hétfőn az MTI birtokába került dokumentumokból.

Az iratok szerint a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja csütörtökre az ügyben rendkívüli ülés összehívását kérte az új polgármestertől, Tétényi Évától. Az előterjesztéseket Steindl Balázs, a Fidesz helyi elnöke jegyzi. A szavazatok kétharmadával megválasztott független városvezető az MTI-nek azt mondta, az ülést össze fogja hívni, mert ez kötelessége. Az eljárást nem akarta kommentálni.

A vasárnapi alakuló ülésen az esztergomi képviselő-testület nem választott alpolgármestert, mert a Fidesz-frakció levélben közölte Tétényi Éva független polgármesterrel, hogy fél évig egyikük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni. Steindl Balázs önkormányzati képviselő kijelentette: a fideszesek együttműködés helyett inkább az MSZP-s Nyíri Attila képviselőt jelölnék alpolgármesternek.

Steindl Balázs a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a polgármesterre átruházott hatáskörök visszavonásának terve nem jelenti azt, hogy ne akarnának együtt dolgozni a helyhatóság újonnan megválasztott vezetőjével. A cél az, hogy a várost érintő fontos döntéseket közösen hozzák meg - mondta Steindl Balázs. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a helyiek a kormánypárti politika mellett tették le a voksukat akkor, amikor fideszes politikusokat választották a helyi képviselőtestületbe. Steindl Balázs emlékeztetett, hogy a 10 egyéni körzetből 10 fideszes képviselő jutott be a képviselőtestületbe, ami feljogosítja őket arra, hogy maguknál tartsák a vezetői jogosítványokat.

Meggyes Tamástól, a várost tíz éven át irányító fideszes polgármestertől a választók megvonták a bizalmat az októberi helyhatósági választáson. A szavazatok kétharmadát a függetlenként induló Tétényi Éva kapta meg úgy, hogy a szabad választások óta polgármesterre most adták le a legtöbb voksot Esztergomban, csaknem 13 000 ember szavazott. Tétényi Éva polgármesterré választásáért az összes helyi ellenzéki politikai erő: a Jobbik, az LMP, az MDF, az MSZP és a volt fideszesekből álló Polgári Esztergomért Egyesület is összefogott.

Az esztergomi önkormányzatban ugyanakkor a tíz egyéni választókörzetben az összes helyet a Fidesz-KDNP képviselői nyerték meg, egyikük Meggyes Tamás. A testületben az LMP, a Vállalkozók Pártja, az MSZP és a Jobbik egy-egy helyet kapott.

Az önkormányzati választások eredményét a Fidesz esztergomi szervezete választási csalásra hivatkozva megfellebbezte. Arra hivatkoztak, hogy "bűnben fogant hatalomszerzés történt Esztergomban", de kijelentették azt is, hogy a választás eredményét elfogadják. Meggyes Tamás pedig az átadás-átvételkor kijelentette, egyelőre nem adja át a polgármesteri irodát utódának. Arra hivatkozott, hogy szüksége van rá országgyűlési képviselői munkájának ellátásához.