Nyolc gyerek szüleitől vontak el pénzt eddig a sok hiányzás miatt

Vágólapra másolva!
Nyolc iskolás gyűjtött össze annyi igazolatlan órát szeptember 1-je óta, hogy megvonták családjától az iskoláztatási támogatást, a korábbi családi pótlékot, további 2-300 sokat hiányzó gyerek miatt pedig már intézkedni kezdtek a jegyzők. A támogatás megvonásáról szóló új szabály ebben a tanévben lépett érvénybe, és az iskolába járást próbálja ösztönözni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Államkincstár adatai szerint eddig 8 esetben rendelték el az iskoláztatási támogatás felfüggesztését, és további 2-300 esetben folyamatban van a támogatás felfüggesztése - közölte az [origo]-val az oktatásügyért és családügyért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A korábban családi pótléknak nevezett iskoláztatási támogatást azoktól a szülőktől vonják meg szeptember 1-je óta, akiknek a gyereke 50 igazolatlan órát gyűjtött össze.

Az új szabály fideszes javaslatra született. Azt mondja ki, hogy a tanköteles korú gyerekek után a családok "iskoláztatási támogatást" kapnak, de ha a gyerek 50 vagy annál több igazolatlan órát gyűjt össze, a jegyző felfüggeszti az összeg kifizetését. Az iskoláztatási támogatás összege jelenleg havi 12-17 ezer forint.

Az új szabály szerint 10 igazolatlan óra után az iskolaigazgatók jeleznek a települési jegyzőnek, aki figyelmezteti a szülőket, 50 óra után pedig védelembe veszi a sokat hiányzó gyereket, eseti gondnokot jelöl ki számára, az iskoláztatási támogatást pedig egy kincstári számlára utalja.

A szabályozás célja az iskolába járás ösztönzése. Az idén szeptemberben összesen 1 331 150 gyereket írattak be a közoktatásba - általános iskolába, szakiskolába, gimnáziumba, szakközépiskolába -, közülük kerültek ki azok a gyerekek, akik alig több, mint másfél hónappal az évkezdet után már eljutottak addig, hogy 50 óráról hiányoztak.

Az Államkincstár adataiból nem derül ki, hogy az új szabályozással sikerült-e csökkenteni a sokat hiányzó diákok számát, miután az oktatási szervek korábban nem gyűjtöttek adatokat erről. Az oktatási tárca statisztikai osztálya korábbi megkeresésünkre csupán a túl sok mulasztás miatt osztályozó vizsgára küldött gyerekek számáról tudott adatokat közölni. E szerint a tavaly véget ért tanévben 2478 gyerek ment osztályozó vizsgára, a megelőző két tanévben pedig 2614, illetve 2770. Ezek a számok azonban nem mutatják az igazolatlan órákat, mert ebben a létszámban azok is szerepelnek, akik például betegség miatt nem tudtak hosszú időn át iskolába járni.

A korábbi helyzetről, az iskolai hiányzások okairól és az új szabály fogadtatásáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.