Életfogytig tartó börtönt kapott a szanki baltás gyilkos

Vágólapra másolva!
Legkorábban 30 év múlva szabadulhat az a 28 éves férfi, aki tavaly nyáron egy baltával halálra vert egy Magyarországon élő svájci nőt a Bács-Kiskun megyei Szankon, majd a holttestet a derítőbe dobta. A férfi lopni akart a nőtől, akitől végül összesen 165 ezer forint értékben vitt el pénzt és értéktárgyakat. Tettéért életfogytig tartó börtönt kapott, jogerősen.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla az egy szanki tanyán élő svájci nő meggyilkolásáért első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ludvig Tamás büntetését. A 28 éves férfit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és 6 rendbeli közokirattal visszaélés miatt találták bűnösnek. A börtön mellett 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és 101 ezer forint értékű vagyonelkobzást is elrendeltek vele szemben. Legkorábban 30 év múlva szabadulhat. A döntés jogerős - közölte a Szegedi Bíróság.

Az első fokú ítélet szerint a korábban háromszor is büntetett hegesztő 2009. augusztus 4-én este baltával verte agyon a több éve a Bács-Kiskun megyei Szankon élő svájci állampolgárságú R. Tabeát. Az aznap egész nap italozó - megivott 20 üveg sört és több féldeci pálinkát - férfi azért ment a nő tanyájára, akit korábbi alkalmi munkái alatt ismert meg, hogy birkát lopjon, de meggondolta magát, és inkább a nő lakásából alkart értékeket eltulajdonítani.

A férfi elrejtőzött a ház tornáca mellett, de a sértett este nyolc körül észrevette, és amikor meglátta, hogy balta van nála, sikoltozni kezdett. A férfi ekkor rátámadt. Az ítélet szerint előbb háromszor fejbe ütötte a baltával az álló nőt, majd amikor az a földre esett, a hátára térdelt, és ismét háromszor fejbe ütötte nagy erővel, majd a hátára mért hat ütést, végül még kétszer tarkón is ütötte a szerszámmal. A nő néhány percen belül meghalt.

A férfi a nő testét szőnyegbe csavarva bedobta a tanya udvarán található derítőbe, és a házból magához vett egy laptopot, egy fényképezőgépet és tartozékait, két mobiltelefont, egy pénztárcát, benne ezer forinttal és a sértett okmányaival, valamint 100 ezer forint készpénzt. Másnap reggel elutazott Istvánmezejére barátaihoz, ahol az értéktárgyakat barátja segítségével akarta értékesíteni, a készpénzt pedig néhány nap alatt felélte. A rendőrök augusztus 8-án fogták el. A nyomozás alatt a vádlott elismerte bűnösségét.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője azért nyújtott be fellebbezést, hogy az emberölést ne különös kegyetlenségűnek minősítsék, és a vádlott enyhébb büntetést kaphasson. Az ügy ezután került a Szegedi Ítélőtáblára.