Az alpolgármesterség körül folytatódik az esztergomi háború

Vágólapra másolva!
Tovább durvult a politikai háborúskodás Esztergomban a fideszes képviselők és a város új polgármestere között, miután a fideszesek megakadályozták az alpolgármester-választást. Tétényi Éva polgármester szerint ezzel az önkormányzat mulasztásos törvénysértést követett el.
Vágólapra másolva!

Nem választott alpolgármestert csütörtöki rendkívüli ülésén Esztergom képviselő-testülete, miután a kérdést nem engedte napirendre venni a helyi Fidesz-KDNP-frakció. Tétényi Éva, a város független polgármestere kijelentette: "Esztergom új önkormányzatának első döntése mulasztásos törvénysértés."

A szavazás után rövid szóváltás következett arról, hogy a jövő héten folytatják az egyeztetést. A második napirendi pont tárgyalásakor a polgármester közölte, hogy a város 60 napon túli lejárt adóssága meghaladja az 1,4 milliárd forintot. Az erről szóló kimutatást kiosztotta a képviselőknek, és közölte: vagy takarékossági intézkedéseket hoznak, vagy kötelessége csődbiztost kirendeltetni. A tájékoztatás után tízperces szünetet rendelt el.

Az ülésen történtek újabb fejezetét jelentik a kétharmados többséggel megválasztott Tétényi Éva és a képviselő-testületben többségben lévő fideszes képviselők közötti háborúskodásnak. Az MSZP, a Jobbik és az LMP által is támogatott Tétényi a fideszes Meggyes Tamást váltotta a polgármesteri székben, aki azonban sokáig még az irodájából sem akart kiköltözni. Meggyes épp csütörtökön jelentette be, hogy elismeri a vereségét, és közölte, hogy az irodáját is átadja. A feszült helyzetről szóló riportunkat itt találja.

Az ülés további részében a fideszes képviselők egy még nem létező bizottságot akartak a polgármester mellé rendelni az adósságrendezés koordinálására. Tétényi Éva közölte, hogy egy pillanatra kilép városvezetői szerepéből, majd kijelentette: "lehet engem látványpolitizálással vádolni, de ennek itt és most vége. Nem fogom a nyakamba venni az elmúlt városvezetés hibáit. A városnak 20 milliárd forintos az adóssága, a 60 napon túli tartozások között 2009-es kifizetetlen számlák is vannak, januárra mínusz 300 millió forint az előrejelzés. Ha nem képesek együttműködni, mondjanak le. A szembesítés azért ilyen brutális, mert baj van!"

A városháza előtt mintegy 600-an követték kivetítőn a történteket, és a polgármester szavaira hangos éljenzés hallatszott be a térről. Az indulatosabbak "Gyávák vagytok!" kiáltással minősítették az eseményeket.

A testület egyhangú döntéssel felhatalmazta a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat a hitelezőkkel a követelések átütemezéséről. A helyi Fidesz-frakció korábban levélben közölte Tétényi Éva független polgármesterrel, hogy fél évig egyikük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.

A képviselő-testület múlt vasárnapi alakuló ülésén a Fidesz helyi elnöke, Steindl Balázs önkormányzati képviselő kijelentette: a fideszesek Nyíri Attila MSZP-s képviselőt jelölnék alpolgármesternek. Tétényi Éva azonban közölte, hogy továbbra is a legnagyobb frakcióból szeretne munkatársat maga mellé és mivel őt illeti a jelölés joga, további egyeztetéseket kezdeményez. A fideszes képviselők ezt követően elhagyták az alakuló ülés helyszínét, a polgármester pedig közmeghallgatást tartott az aulában.