Vágólapra másolva!
Fantomlakók miatt kell megismételni a választást két borsodi faluban és könnyen lehet, hogy a választás eredményét megint meg kell majd semmisíteni. Arkán a két polgármesterjelölt nem tagadja, hogy próbáltak egymásra licitálni és minél több ismerőst a faluba csábítani, Keresztétén pedig már a postás sem igazodik ki. Az [origo] a fantomok nyomába eredt.
Vágólapra másolva!

"Felháborodott az egész falu" - állítják a helyiek azokban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községekben, amelyekben október 30-án megismételt választást kell tartani a "bejelentkezők" miatt. Keresztétén és Arkán ugyanazzal az indokkal semmisítették meg az október 3-ai voksolás eredményét: a falu lakossága a választást megelőző hónapokban papíron ugrásszerűen megnőtt, de a helyi választási bizottság elnöke szerint "azt lehetett volna látni ha 60 ember valóban be is költözik a faluba".

Szerdán alig páran lézengtek az egyutcás faluban. Varga István falugondnok szerint a főutcán álló házak nagy része üres, csak néha látogatják meg őket a tulajdonosaik, főleg hétvégenként. Egy utcán sétáló idős férfi azt mondta, hogy ő is csupán csak az anyósát látogatta meg, aki szintén ritkán tartózkodik a faluban. "A postás mostanság tőlem szokta megkérdezni, hogy kit merre kell keresni" - mondta Varga, miközben rámutatott azokra a házakra, ahová szerinte az új emberek bejelentkeztek, "ide 17, oda 9 fő".

"Többen jöttek mint ahányan itt élünk"

"A választások napján itt tömeg volt, a Búcsún nem szoktak ennyien lenni" - mondta az [origo]-nak Csehovics Gyula polgármester, aki 1990 óta vezeti a községet, az eddigi választásokon egyedüli indulóként mindig simán nyert, de most kikapott a kihívójától, aki a szavazatok 70 százalékát megszerezte. A megismételt választásokig a községet vezető polgármester azt mondta, dühíti, hogy olyanok akarják intézni a falu dolgait akik "nem tartózkodnak itt". Szerinte ami a választásokon történt az nagyon nagy indulatokat gerjesztett a faluban.

"Többen jöttek, mint ahányan itt élünk" - mondta az [origo]-nak a helyi választási Bizottság egyik tagja, Musinszki Simonné. A falu közepén található kis hivatali épület ajtaján szerdán is ki volt függesztve az a kézzel írt közlemény, amelyben a helyi választási bizottság közli, hogy semmisnek tekinti a választások eredményét. A kifüggesztett palatáblán alig van már hely, szinte minden közlemény a választással kapcsolatos. Varga István falugondnok szerint nem szokott ennyi irat kint lenni, ezért nagyobb táblát kell majd készíteni. A kifüggesztett iratok között rámutat egy július 9-iei hivatalos közleményre, amely szerint a faluban 40-en élnek. Ez a szám a választások idejére 96 emelkedett.

"Ugyanaz fog történni"

A helyi választási bizottság által felkért ügyvéd, Bárándy György az [origo]-nak azt mondta, az eset érdekessége, hogy a névjegyzéknek az október 30-ai megismételt választáson a törvény szerint ugyanannak kell majd lennie, mint az október 3-ai választáson, ezért az ugyanúgy érvénytelen lehet, mint a korábbi. "Újra lesz választás, az eredményt pedig újra meg fogják semmisíteni" - mondta Bárándy.

"Nem tudunk mit kezdeni ezzel, hiába lesz itt megismételt választás, ugyanaz fog történni" - mondta a Keresztétén élő Prága György az [origo]-nak. Prága szerint a bejelentkezők nem hagyják érvényesülni a helyieket, még azt sem tudják, hogy merre van Keresztéte. Prága munkatársa azt mondta, egy közeli faluban volt a választások napján, és egy mikrobusszal érkező társaság éppen tőle kérdezte meg, hogy merre van Keresztéte. "Sietünk, mert szavazás van" - mondták Horváth szerint, aki utána még 6-7 autót látott elmenni Keresztéte felé.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Keresztétén a szavazás napján sokan voltak, de egyébként csak kevesen élnek a faluban (a képre kattintva megtekintheti galériánkat)

A helyzetről szerettük volna megkérdezni a polgármester-választáson induló Nevelős Barnabást, aki október 3-án nyert. A helyiek szerint Nevelősnek van háza Keresztétén, a megadott címen azonban hiába próbálkoztunk, nem találtuk otthon. A címhez tartozó telefonszámokon is többször próbálkoztunk, de nem sikerült elérnünk. Az eredményt megsemmisítő döntés ellen Nevelős a miskolci területi választási bizottságnál fellebbezett, de a bizottság elutasította a fellebbezést, így október 30-ára új választást írtak ki.

"Hatalmas cirkusz van"

Hasonló helyzet alakult ki a Keresztététől 48 kilométerre, a Zemplén-hegység lábánál fekvő Arkán is, ahol szintén két független polgármesterjelölt indult a választásokon. "Ilyen nem létezhet Magyarországon, hiszen ilyenkor nem a falu lakossága dönt" - mondta Jónás Ferenc önkormányzati képviselő. Szerinte a választás napján több olyan embert is lehetett látni a szavazók között, aki nem a faluban élnek. "Ilyen felfordulás még soha nem volt, 20 éve minden szavazáson ott voltam, de soha nem volt semmi" - mondta Pleszkó Józsefné, a helyi választási bizottság elnöke.

"Hatalmas cirkusz van itt" - mondta egy sétálgató ember az utcán. Többen nem is akartak nyilatkozni, a falu jelenlegi alpolgármestere azt mondta, csak a megismételt választás után fog bármit is mondani. "Ott majd kiderül az igazság" -mondta. Egy nő kijelentette, hogy szerinte mindkét polgármesterjelöltre szavaztak betelepülők.

"Licitáltunk egymásra"

"Én vállalom ezért a felelősséget" - mondta az [origo]-nak Varkoly Ferenc polgármesterjelölt. Varkoly szerint valóban voltak olyan emberek, akik őt támogatták a választásokon és korábban nem voltak arkaiak, de a választások előtt bejelentkeztek, de szerinte "ezek az emberek Arka mellett döntöttek, és életvitelszerűen itt tartózkodnak". Varkoly azt állította, miután megtudta, hogy ez törvénytelen, megkérte az őt támogatókat, hogy jelentkezzenek ki, és ne menjenek el szavazni. "Én ezt vissza akartam csinálni és a törvényt helyreállítani" - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Arkán több olyan ház is van a helyiek szerint ahová tíznél is több ember jelentkezett be (a képre kattintva megtekintheti galériánkat)

"Licitáltunk egymásra" - mondta Varanai László, a települést 12 éve vezető, október 3-án a több szavazatot kapó jelenlegi polgármester. Varanai szerint az első bejelentkező Varkoly ismerőse volt, de ezek után ő is elkezdett meghívni a településre olyan embereket, akik bejelentették, hogy Arkán van a lakóhelyük, és ezzel felkerültek a választási névjegyzékbe. "Azt hittem, hogy soha nem lesz vége, és itt lesz egész Nyíregyháza" -mondta Varanai, aki szerint voltak olyan szülői és hétvégi házak, ahová tíznél is többen bejelentkeztek.

Akár harmadszor is kiírhatják a szavazást

"Ilyen típusú bejelentkezések nincsenek összhangban a választási törvénnyel" - mondta az [origo]-nak Kovács János, a területi választási iroda vezetője a keresztétei és az arkai esetről. Kovács szerint van esély rá, hogy az október 30-ai megismételt választás megint érvénytelen lesz, ugyanis a törvény szerint ugyanazt a névjegyzéket kell alkalmazni, mint az október 3-ai választáson, tehát "előfordulhat ugyanaz a helyzet".

Kovács szerint két lehetőség van a helyzet megoldására. Az egyik lehetőség az úgynevezett fiktíválási eljárás, amikor a jegyző meggyőződik arról, hogy a településre bejelentkezettek valóban életvitelszerűen ott tartózkodnak-e, viszont Kovács szerint nehezen elképzelhető, hogy ez befejeződik október 30-ig, hiszen ez időigényes folyamat, ráadásul az érintettek fellebbezhetnek a döntése ellen. A másik megoldás Kovács szerint az lett volna, ha a jegyző eleve elutasítja a bejelentkezőket. Egy településre akkor lehet bejelentkezni, ha a bejelentkező igazolja, hogy van a településen ingatlana vagy visz magával egy igazolást, amelyet egy helyi ingatlan tulajdonosa ad számára arról, hogy nála lakik. Ha a bejelentkező egyik feltételnek sem felel meg, akkor a jegyző megtagadhatja a bejelentkezést.

Az [origo] megpróbálta megszólaltatni a két település körjegyzőjét is, de egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni. Csehovics Gyula keresztéti polgármester azt mondta, tudomása szerint a körjegyző már megkezdte a fiktíválásokat és 41 bejelentkezőt már fiktívnek nyilvánított. Arkán Varanai László polgármester szerint még nem indult meg a fiktíválás. "Ha ugyanazok az emberek vesznek részt a megismételt szavazáson is, akkor újra meg fogjuk fellebbezni az eredményt, és nem tudjuk meddig fogunk itt szavazni" - mondta Varkoly Ferenc. "Már arról beszélnek a faluban, hogy lesz harmadik választás is" - állította Varanai László. Szerinte azonban Arkának már a második választásra se lenne semmi szüksége, mert szerinte ez csak "időhúzás", ráadásul a szavazás lebonyolítása sok pénzébe kerül a falunak, "150-170 ezer forint megy el rá, ez sok egy ilyen kis falunak".