Ellopták a sífelvonók kábeleit Bánkúton

Vágólapra másolva!
Minden sífelvonó vezetékeit ellopták Bánkúton ismeretlenek. A két éve történt pusztító szélvihar miatt amúgy is gyenge anyagi helyzetben lévő üzemeltetők segítséget kérnek, hogy legalább néhány felvonót el tudjanak indítani a szezonkezdetre.
Vágólapra másolva!

Ellopták az összes sífelvonó vezetékeit, emiatt veszélybe került az idei síszezon Bánkúton. Varga József, a sípályákat üzemeltető Bánkúti Síklub elnöke szerint a tolvajok az elektromos betápláló kábeleket, a vezérlést illetve a biztonsági felügyeletet ellátó kábeleket elvágták, a kapcsolótáblákat tönkretették, a kezelőházakat megrongálták.

Az elektromos rendszer teljesen tönkrement, a felvonókat képtelenség elindítani. A tolvajok a napokban is a helyszínen jártak, mert az egyik földkábel újabb szakaszát szedték ki a talajból - mondta az elnök, aki szerint Az elektromos vezetékekből kinyert rézért körülbelül 18-20 ezer forintot kaphattak a tettesek, viszont a kár, amit okoztak eléri a de 2,5 millió forintot.

A bánkúti sípályák üzemeltetői még nem heverték ki a két évvel ezelőtti szélvihar-károkat, így nincs pénz a mostani helyreállításra. A szezonkezdetre legalább néhány pályát megpróbálnak működőképessé tenni, amihez azonban olyan segítőket keresnek, akik legalább alapanyaggal, vezetékkel, kábellel, a szereléshez szükséges egyéb anyagokkal tudják segíteni a síközpontot.

A síklub vezetői azonban attól tartanak, hogy ha sikerül is helyre hozni a károkat, hasonló rongálás bármikor előfordulhat, mivel a pályák olyan területen helyezkednek el, amelyet sem körbekeríteni, sem őriztetni nem tudnak.