Kopjafát állítanak az áldozatoknak Kolontáron

Vágólapra másolva!
Új útszakaszt építenek a vörösiszappal elöntött Kolontáron, hogy az elzárt és megsemmisült településrészről el tudják majd hordani a még bontásra váró 21 ház törmelékeit. A ledózerolt házak helyén emlékpark lesz, az áldozatoknak kopjafát állítanak.
Vágólapra másolva!

Új utat jelöltek ki Kolontáron a Malom és a Kossuth utcai házak törmelékeinek elszállításához, mert az a híd, amit a katonák építenek, nem lesz alkalmas arra, hogy nagy teherautók járjanak rajta - jelentette az MTI tudósítója. A törmelékeket és az összegyűjtött iszapos földet így csak az új úton és a 8-as úton tudják elhordani az erre a célra kijelölt ajkai zagytározóba.

A védekezés irányításában dolgozók az MTI tudósítójának azt mondták, a múlt héten ledózerolt házak helyén, valamint a gátoldalon hétfőn megkezdik a füvesítést. Az egykori lakótelkeken emlékparkot alakítanak majd ki a kilenc áldozat nevét megörökítő kopjafával. Az egykori házak helyére olyan házszámtáblákat tesznek, amelyek arra emlékeztetik az embereket, hogy ott egykor otthonok álltak.

Kolontáron a Táncsics utcában is megkezdték a kárfelszámolást, a kiskertekből kézi erővel gyűjtik össze a vörösiszapot a fehér védőruhát viselő emberek, majd talicskákkal kupacokba hordják, és azt teherautókra pakolva viszik el.

Somlóvásárhelyen két házat dózerolnak le
A vörösiszap-katasztrófa sújtotta Somlóvásárhelyen két ház került olyan állapotba, hogy el kell dózerolni, további 12 sérült ház azonban a felújítás után lakható marad - közölte a település polgármestere, Marton László. A falu 16 házat és azok udvarát öntötte el az Aradi utcában. A legtöbb érintett házat már kitakarították, és visszatértek a lakók is.