Polt főügyészi jelölésén is gondolkodnak a kormánypártok

Vágólapra másolva!
Polt Péter egykori főügyész és Belovics Ervin jelenlegi főügyész-helyettes neve is felmerült a legfőbb ügyészi posztra esélyes jelöltek között - erősítette meg Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A Fidesz frakcióvezetője azt közölte, hogy november végéig meg akarják választani az új főügyészt.
Vágólapra másolva!

Közeleg a legfőbb ügyész jelölésének időpontja, és ugyan egyelőre nincsenek hivatalos jelöltek, több névről is jelentek meg találgatások. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hétfőn egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre megerősítette, felmerült többek között Polt Péter korábbi legfőbb ügyész és Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettesének neve is.

Harrach úgy fogalmazott, "mint lehetőség" megjelentek, de egyelőre a Fidesz-KDNP nem nevezte meg, kit javasolnak a posztra. Harrach közölte, hogy a két frakció közösen tesz majd javaslatot a legfőbb ügyész személyére. A KDNP-s politikus erről az után beszélt, hogy egyeztetésen járt Schmitt Pál köztársasági elnöknél a Sándor-palotában. A főügyész-jelöltet az államfő nevezi meg, majd a parlament egyszerű többséggel szavaz a személyéről.

Polt Péter 2000 és 2006 között volt főügyész, a szocialisták akkor azzal vádolták, hogy az általa vezetett szervezet politikailag elfogult, és a Fidesz érdekei szerint jár el. Polt ezt végig határozottan tagadta.

Schmitt hétfőn fogadta Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét is, aki a találkozó után közölte, hogy legkésőbb november végén meg kellene választania az országgyűlésnek a legfőbb ügyészt. A frakcióvezető tájékoztatása szerint Schmitt Pál minden parlamenti párt véleményét kikéri a legfőbb ügyész jelölése előtt, akinek személyéről egy újabb alkalommal konzultálnak majd.

Új főügyészt azért kell választani, mert a posztot jelenleg betöltő Kovács Tamás megbízatása - mivel eléri a hetvenedik életévet - decemberben lejár. Változnak a posztra vonatkozó szabályok, a jelenlegi hat év helyett kilenc évre szólna a főügyész megbízatása. Részletek a változásokról ebben a cikkünkben.