Kirúgásokkal kezdi első igazi közgyűlését Tarlós

Tarlós István és Kaltenbach Jenő a Fővárosi Közgyülés alakuló ülésén
Vágólapra másolva!
Az új összetételű, Fidesz-KDNP többségű fővárosi közgyűlés szerda délelőtt tartja meg első rendes ülését. Várhatóan megalakítják a fővárosi cégeket felügyelő két nagyvállalatot, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK) és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-t (BVK). Tarlós István főpolgármester ígérete szerint szerdán leváltják a BKV kivételével a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőtt tartja első rendes ülését az új összetételű, immár Fidesz-KDNP többségű fővárosi közgyűlés (az alakuló ülésről itt olvashat).

Tarlós István főpolgármester ezen az ülésen kezdi el a programjában leírt tervek megvalósítását, és teljesen átalakítja a fővárosi cégek rendszerét. A közgyűlés napirendi javaslata szerint megalakítják a fővárosi cégeket felügyelő két nagyvállalatot, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK) és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-t (BVK).

Az erről szóló javaslatokat Tarlós és gazdasági helyettese, György István nyújtotta be. Ezek szerint a jövőben ez a két nagy cég fogja irányítani a budapesti közgyűlés tulajdonában lévő cégeket. A javaslatok szerint a két nagy cég feladata az lesz, hogy a főváros érdekeinek megfelelően irányítsa és ellenőrizze a tagvállalatokat és javítsa a hatékonyságukat. Tarlós korábban azzal indokolta a cégek létrehozását, hogy így jobban érvényesülhet a vállalatok feletti városházi kontroll.

A főváros működési szabályzatának átírásával Tarlós a saját kezébe veszi egyes fővárosi intézmények, például a Fővárosi Közterület-felügyelet és a főváros tulajdonában lévő gazdasági társaságok esetében a vezetők kinevezésének, díjazásának és felmentésének jogkörét. A főpolgármester már be is jelentette, hogy szerdán, egy kivétellel leváltják a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit. A kivétel valószínűleg Kocsis István lesz, a BKV vezérigazgatója marad a helyén.

A Budapest teljes közlekedését irányító BKK most megalakul, de csak fokozatosan indul, a városvezetők szerint majd csak 2011 második félévében kezd "üzemszerűen" működni. Ez a cég fogja átvenni a Parking Kft. és a taxiállomásokat működtető kft. munkáját, de a legnagyobb feladata a BKV irányítása lesz. A BKV a jövőben is megmarad, de csak annyi lesz a feladata, hogy teljesítse, amire a BKK kéri. A cég élére a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivőjét, a 25 éves Vitézy Dávidot szemelte ki Tarlós.

A városüzemeltetési központ alá tartozik majd a jövőben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.), a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (FŐTÁV), a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet, a Fővárosi Kertészeti Zrt. (FŐKERT), a Fővárosi Kéményseprőipari Korlátolt Felelősségű Társaság (FŐKÉTÜSZ) és a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (FTSZV). A javaslat szerint a cégek tulajdonosi jogait a BVK gyakorolja majd, amelynek vezetésével László Györgyöt, a Főtáv korábbi kommunikációs igazgatóját bízná meg Tarlós.

Mivel Tiba Zsolt főjegyző benyújtotta lemondását, a fővárosi közgyűlés szerdán pályázatot ír ki a főpolgármesteri hivatal vezetőjének posztjára. Tiba korábban azt mondta, Tarlós István főpolgármester kérésére távozik (a részletekről itt olvashat).