A jövő héten tárgyal a parlament az Ab jogkörének szűkítéséről

Vágólapra másolva!
A jövő heti parlamenti ülésen kezdődik annak a három törvényjavaslat a vitája, amely szűkítené az Alkotmánybíróság hatáskörét.
Vágólapra másolva!

A jövő heti, kétnapos parlamenti ülésen a Fidesz kezdeményezésére elkezdődik annak a három törvényjavaslatnak a tárgyalása, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be azt követően, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította a 98 százalékos különadót.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülése után azt mondta: a tanácskozáson a Fidesz-frakció bejelentette, kéri, hogy a törvényhozás tűzze napirendre a javaslatokat. Mindhárom javaslat általános vitája kedden, részletes vitája pedig szerdán lesz.

A Ab kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.