262 házat javasolnak bontásra az iszapömlés helyszínén

Vágólapra másolva!
Felmérték a vörösiszap által elöntött ingatlanok állapotát Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen. A kárfelmérő bizottság összesen 262 ház elbontását javasolja. A bontás a jövő héten folytatódik. Csak azokat bontják, amelyeknél már megtörtént az értékbecslés, ez még folyamatban van. Eddig összesen 143 ingatlanról állapították meg, hogy mennyit ért a katasztrófa előtt.
Vágólapra másolva!

A jövő héten folytatódik a bontásra ítélt házak eldózerolása Kolontáron, miközben az igazságügyi szakértők még a sérült ingatlanok értékbecslését végzik Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen - közölte Muharay Árpád tábornok, helyreállítási és újjáépítési felügyelő.

Devecserben az október 4-i iszapömlésben 272 ház sérült meg, ebből 225 ingatlant javasoltak bontásra a Belügyminisztérium által megbízott kárfelmérő bizottság statikusokból és építészmérnökökből álló munkatársai. Kolontáron 53 épületet érintett a vörösiszapömlés, ebből 35 házat kell lebontani, amiből 23-ra már kiadták a bontási határozatot. Somlóvásárhelyen 37 telket öntött el a vörösiszap, de csak két házat javasoltak bontásra. A kárfelmérő bizottság az ingatlanok statikai helyzetét, a károsodás mértékét és az egészségügyi hatásokat is figyelembe vette a döntés során - mondta Muharay.

A tábornok szerint a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által felkért csoport harmadik napja végzi a megsérült ingatlanok értékbecslését Devecserben, majd folytatja a munkát Kolontáron is. Devecserben eddig 120, Kolontáron 23 ingatlanról készítették el az értékbecslési adatlapot. Ez tartalmazza többek között az ingatlan építési idejét, alapterületét, a telek nagyságát és a melléképületek számát is. A szakértők az ingatlanok katasztrófa előtti forgalmi értékét állapítják meg, majd értékelésükhöz csatolják a tulajdoni lap másolatát és az ingatlanról készített fényképet. A bontások végrehajtásához meg kell várni a szakértői csoport végleges jelentését, a jegyzők csak ez után adhatnak ki bontási határozatokat.

Az elkészített értékbecslési adatlapokat az igazságügyi szakértők a Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoportnak adják át, amely megköti majd a lakosokkal az újjáépítésre vonatkozó, a kártalanítás módja szerinti szerződést, illetve aláíratja velük a kártalanítás választott módjáról szóló nyilatkozatot. A károsultaknak több lehetősége lesz: új ingatlanba költözhetnek, használt lakást vásárolhatnak, akár az ország más településén is.

Eközben az önkormányzatok megkötötték az építési telkekre vonatkozó előszerződéseket. Devecserben 23, Kolontáron öthektáros területet vásárolnak, már folyamatban van az érintett területek mezőgazdasági termelésből való kivonása. Akik használt lakásba szeretnének költözni, azok a katasztrófavédelem szakemberei által összeállított, ötszáz ingatlant tartalmazó listáról választhatnak.

Devecserben jelenleg is sokan laknak a sérült, de kitakarított ingatlanjaikban, és a bontás megkezdése előtt az ingóságaik elhelyezését is meg kell oldaniuk. A legfrissebb adatok szerint Devecserben 91 család költözne új lakásba, 61 választana használt ingatlant helyben és 72 más településen.

Az ajkai timföldgyár X-es zagytározójának gátja október 4-én szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett erősen lúgos víz perceken belül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely egy részét. A vörösiszap-katasztrófa következtében kilencen vesztették életüket, több mint 150 ember szenvedett különböző fokú sérülést (az iszapömlésről és következményeiről szóló cikkeinket itt találja).