Kínába utazik Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Háromnapos látogatásra Kínába utazik Orbán Viktor miniszterelnök, aki találkozik kínai kollégájával, Ven Csia-pao kormányfővel is. A Fidesz és a kormány több gesztust tett Pekingnek, például nem találkoztak a Budapestre érkező a dalai lámával.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este három napos hivatalos útra Kínába utazik - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Orbán Ven Csia-pao kormányfő meghívására látogat Kínába, ahol találkozik a sanghaji kormányzóval is. Meglátogatja a világkiállítás több közép-európai pavilonját, beszédet mond a világkiállítás záróeseményén, és több kínai nagyvállalat meghívásának is eleget tesz.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes augusztus végén már tett egy hivatalos látogatást Kínában, ahol találkozott Hui Liang-ju miniszterelnök-helyettessel. Tavaly év végén Orbán még pártelnökként ment Pekingbe, ahol felvette a pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal. Orbán azzal is gesztust gyakorolt a kínaiak felé, hogy szeptemberben nem találkozott a Budapestre látogató dalai lámával, a tibetiek száműzetésben élő vallási vezetőjével.