Mindenkinek igazat adott az alkotmánymódosításról szónokló Schmitt

Vágólapra másolva!
Jogosan semmisítette meg az Alkotmánybíróság a 98 százalékos adóról szóló törvényt, de a parlament is jogosan próbálja azt bevezetni - mondta pénteki tévébeszédében Schmitt Pál köztársasági elnök. Schmitt beszédében az Ab körüli vita minden szereplőjének megpróbált igazat adni, a demokráciát féltők és a megsemmisített törvényt erőltető kormány erőfeszítéseit is méltatta. Az államfő szerint az új jogszabályokat a célok, nem pedig a régi törvények tükrében kell nézni.
Vágólapra másolva!

"A régi szabályok nehezítik az előrejutást" - ez a tanulsága az Alkotmánybíróság jogköréről szóló vitának Schmitt Pál köztársasági elnök szerint, aki péntek este a Magyar Televízióban beszélt az kormány alkotmánymódosítási terveiről. Az államfő közölte: abban bízik, hogy az új alkotmányban majd feloldhatók lesznek "az új célok és a régi szabályok közötti ellentmondások".

Schmitt ezzel arra utalt, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította, és a jelenleg alkotmány alapján megsemmisítette a 2 millió forint feletti végkielégítések 98 százalékos különadóját, amely az új kormány egyik első intézkedése volt. Az Ab döntése után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: alkotmánymódosítással szeretnék korlátozni az Ab jogkörét, hogy többek között az adótörvényekbe ne szólhasson bele, a megsemmisített törvényt pedig újra benyújtanák a parlamentben.

Az államfő pénteki beszédében közölte: az Alkotmánybíróságnak saját törvényi keretein belül joga és kötelessége volt döntését meghozni az indokolatlan végkielégítések megadóztatását célzó törvényről. Ugyanakkor hozzátette: az Országgyűlés demokratikusan megválasztott képviselőitől sem vitathatja el senki a jogot, hogy "mandátumukat a választók akaratának érvényesítésére használják". Ez nem csak joga, hanem kötelessége is a választott képviselőknek - mondta.

Schmitt azt mondta, nagyon fontos, hogy "ne bizonytalanodjunk el a nehéz pillanatokban". Ugyanilyen fontos az is - tette hozzá -, hogy a változtatásnak mindenkor demokratikus, jogállami keretek között kell történnie. "Erről soha, semmilyen körülmények között nem mondhatunk le" - jelentette ki.

Az államfő azt mondta, bizakodással tölti el, hogy egy nehéz pillanatban, amikor komoly dilemma elé került az ország, mindenki azt teszi, amire a megbízatása kötelezi. "Magyarországon működik a demokrácia, működnek az egymástól független demokratikus intézmények, és mindegyik teszi a maga dolgát" - mondta. Az államfő arról beszélt, hogy "ha el akarjuk érni közös célunkat, nem érdemes az új szabályokat a régi szabályok tükrében nézni". Az új szabályokat a közös cél tükrében kell nézni, mindig azt a kérdést érdemes feltenni, hogy a közös cél felé segítenek-e, vagy sem - magyarázta.

Schmitt Pál szerint Magyarország nagy vállalkozásba kezdett ez év tavaszán, hogy a válságot leküzdve erős és büszke országgá váljon. A magyarok nagy közös vállalkozásának sikere azon múlik - tette hozzá -, hogy lesz-e erőnk végigmenni a megkezdett úton, véghez vinni a változtatást.

Az MSZP és az LMP frakcióvezetője szerdán jelentette be, hogy közösen fordulnak Schmitt Pálhoz a Fidesz legújabb alkotmánymódosítási javaslata miatt; mint Schiffer András és Mesterházy Attila elmondta, nyílt levélben azt kérik az államfőtől, "vesse latba tekintélyét és emelje fel szavát a jogállamiságot ért támadások ellen".