Húszmillió forint előleget kap a védekezésre Kolontár

Vágólapra másolva!
Megtelt az a tározó, ahova eddig hordták a kiömlött vörösiszapot, ezért most ideiglenesen az átszakadt gát közelébe hordják a szennyezett földet és a törmelékeket. Kolontár húszmillió forint előleget kap a Kármentési Alapból a takarításra és az eddig elvégzett munkák kifizetésére.
Vágólapra másolva!

Még mintegy 10 ezer köbméternyi vörösiszapot és szennyezett földet kell elszállítani Devecserből a bontási munkálatok megkezdése előtt, de már megtelt az eddig használt tározó. A kármentést irányítók már egy héttel ezelőtt arra kérték a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t, hogy jelöljön ki újabb területet a szennyezőanyagok tárolására, de kiderült, hogy biztonsági szempontból nem lehet újabb tárolót nyitni, ám a megtöltött kazettákba sem rakhatják a törmeléket és a szennyezőanyagot.

A katasztrófavédelem ezért arra kérte a védelmi bizottságot, hozzon határozatot, hogy a csaknem négy hete átszakadt 10-es zagytározó megsérült kazettarésze közelébe hordhassák a munkagépek vasárnap reggeltől a Veszprém megyei kisvárosból elszállított vörösiszapot és földet. Várhatóan jövő hét közepén megkezdik a Kolontáron és Devecserben lakhatatlanná vált házak bontását is, s azok törmelékeit is erre a területrészre hordanák. A megsérült kazetta közelébe a katasztrófa után a Mal egy kettős körgátat épített, így a most oda szállítandó szennyeződés is "zárt területre" kerül - mondták a szakemberek.

A hulladékot legfeljebb egy évig lehet itt tárolni, ez idő alatt kell gondoskodni végleges elhelyezéséről. A munkások már megkezdték a tározóhoz vezető út kiépítését, s a már megtelt 6-os tározó helyett - ahová mintegy kétmillió köbméternyi szennyezőanyagot szállítottak - vasárnap reggeltől már oda hordhatják a devecseri utcákon összegyűjtött vörösiszapot. A vörösiszap okozta károk felszámolásán szombat reggel mintegy ötszáz ember dolgozott kétszáz technikai eszközzel.

Kolontár önkormányzata húszmillió forintot kap előlegként a kormánytól a védekezési munkálatok költségeinek fedezésére a Magyar Kármentő Alapból - mondta a település polgármestere. Tili Károly szerint az összeget az utak és a közterek takarítására, az eddig végzett munka kifizetésére fordítják, de ez a pénz csak a "tűzoltásra" elegendő, ugyanis a csaknem egy hónapja zajló kárfelszámolás ennél már sokkal többe került, és további költségek várhatók. A polgármester megbecsülni sem tudja, mekkora kár érte Kolontárt.