A parlamenti bizottságon átment az Alkotmánybíróság korlátozása

Vágólapra másolva!
Rábólintottak az alkotmányügyi bizottság kormánypárti tagja Lázár János Fidesz-frakcióvezetői javaslataira, amelyek szűkítenék az Alkotmánybíróság jogkörét. Ezzel az országgyűlésben megkezdődhet a javaslatok vitája.
Vágólapra másolva!

Az alkotmányügyi bizottság megszavazta, hogy az országgyűlés vegye tárgysorozatba Lázár János két, az Ab jogkörét szűkítő javaslatát és kezdje meg az általános vitáját. A javaslatot a bizottság kormánypárti tagjai, összesen tizenkilencen támogatták. Az LMP, az MSZP és a Jobbik képviselői a javaslatok ellen szavaztak, összesen hatan, így a javaslatok megkapták a szükséges kétharmados támogatást.

Lázár János javaslata az Alkotmányt és az alkotmánybíróságról szóló törvényt is módosítaná úgy, hogy rögzítené: az Ab nem vizsgálhatja olyan törvények alkotmányosságát, amelyekről országos népszavazást sem lehet tartani. Lázár az után nyújtotta be javaslatait a parlamentnek, hogy az Ab megsemmisítette a végkielégítések különadóját (erről bővebben itt olvashat). A parlamenti eseményeket percről percre követheti ebben a cikkünkben.