2006 őszi ügyek miatt tett feljelentést egy fideszes képviselő

Vágólapra másolva!
Egy következmény nélküli rendőri jelentés, a rendőrésgi azonosítók hiánya, valamint a tévéostromnál történtek miatt tett feljelentést az ügyészségen Gulyás Gergely fideszes képviselő, az illetékes parlamenti albizottság vezetője. Gulyás szerint az említett ügyek egyebek mellett felvethetik a szolgálatra vagy a fegyelemre különösen nagy hátránnyal járó ellenőrzés, illetve elöljárói gondoskodás elmulasztását
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a fideszes Gulyás Gergely a 2006 őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban. A 2002-2010 között elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság elnöke keddi sajtótájékoztatóján közölte: három, még nem elévült ügycsoportban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Azt mondta, az egyik ügy azzal kapcsolatos, hogy a rendőrség által készített jelentés ugyan meghatározott több mulasztást és törvénysértést a 2006 szeptemberi eseményekkel kapcsolatban, ám ezt követően mégsem történt fegyelmi eljárás, feljelentés. Gulyás Gergely közölte, hogy Bene László volt országos rendőrfőkapitány bizottsági meghallgatásán elmondta, hogy az Ignácz-bizottság jelentésében számtalan súlyos fegyelmi vétség, illetve bűncselekmény gyanúja vetődött fel. Bene László fel is kérte az Országos Rendőr-főkapitányság egyik osztályát, hogy az Ignácz-jelentést ilyen szempontból is vegye górcső alá.

Ez az osztály 2006 novemberében egy jelentést tett közzé, amely kilenc pontban határozott meg mulasztásokat, törvénysértéseket. Ezt követően azonban mégsem történt semmi, Bene László ugyanis akkor úgy vélte, semmilyen fegyelmi eljárást nem indíthat meg, mert Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány "politikai védelmet" élvez - mondta a fideszes politikus, aki szerint a vizsgálatok, feljelentések elmulasztása vezetett oda, hogy a felelősségre vonások, illetve a történtek teljes körű feltárása elmaradt.

A másik ügy a rendőrök azonosítószámának hiányával függ össze. Az albizottság vezetője szerint a testület által meghallgatott rendőri vezetők, szakértők egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy az azonosítószám hiánya és a rendőrök jogsértő magatartásának súlyossága, tömegessége között szoros összefüggés áll fenn. Gulyás szerint ezért tarthatatlan az a katonai ügyészségi álláspont, amely szerint az azonosítószám hiányának a szolgálatra vagy a fegyelemre jelentős hátránnyal járó következménye nem bizonyított.

A harmadik ügy a tévészékház ostromával kapcsolatos: a feljelentés szerint egyértelműen megállapítható, hogy a rendőrség a Magyar Televízió épületének elhagyását megelőzően meg sem kísérelt gondoskodni a televízió munkatársainak biztonságáról.

A legfőbb ügyésznek címzett feljelentés szerint az említett ügyek egyebek mellett felvethetik a szolgálatra vagy a fegyelemre különösen nagy hátránnyal járó ellenőrzés, illetve elöljárói gondoskodás elmulasztását. A Parlamentben tartott tájékoztatón Gulyás Gergely közölte, keddi bejelentése az albizottság munkájával összefüggésben felmerültek büntetőjogi értékelése. "Itt a politika feladata véget ér, és a bűnüldözés feladata kezdődik" - mondta a kormánypárti politikus.

Közölte: folytatja munkáját a Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott vezette csoport is. Balsai István októberben úgy vélekedett, az általa eddig áttekintett tények, valamint a további, várható bizonyítékok törvényes alapot szolgáltatnak majd bűnügyi nyomozás elrendeléséhez Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen.