Beépítik a szakszervezetek ötleteit a különadótörvénybe

Vágólapra másolva!
Lázár János frakcióvezető szerint beépítik a szakszervezetek javaslatait a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvénybe, amelyet jövő hétfőn fogadhat el ismét a parlament. Lázár részleteket nem árult el, szerinte azokat csütörtökön és pénteken dolgozzák ki, majd hétfőn ismertetik az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. 
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés már hétfőn elfogadhatja a 98 százalékos különadó bevezetéséről szóló jogszabályt, amelynek szövegébe a Fidesz a szakszervezetek javaslatait is beépítené - mondta újságíróknak szerda este, a Fidesz elnökségének ülése után Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője. Lázár fontosnak nevezte, hogy megegyezzenek az érdekképviseletekkel a különadó bevezetésének szabályairól, mindenekelőtt arról, hogy a közszolgálati dolgozók törvényesen járó juttatásait ne érintse különadó.

A frakcióvezető kezdeményezte, hogy hétfőn az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén beszámolhasson arról, milyen módosításokat kívánnak érvényesíteni a 98 százalékos különadóval kapcsolatban. Mint mondta: a tanács ülésére olyan javaslatokkal fog érkezni, amelyek alapját a szakszervezeti vezetőkkel folytatott megbeszélésein elhangzottak képezik, a részletek kidolgozása várhatóan csütörtökön és pénteken megtörténik.

"Lesz megállapodás, az elnökségnek ez volt az álláspontja" - ismertette Lázár a Fidesz vezetésének döntését. A frakcióvezető szerint a szakszervezeteknek is megfelelő javaslatot már hétfői ülésén elfogadhatja a parlament. Lázár szerint az ellenzéki pártok által a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokra azért mondott nemet, hogy azok hétfőn a szakszervezetek javaslataként kerülhessenek az országgyűlés elé.

Kérdésre válaszolva Lázár János azt mondta: a lehetséges megoldások egyike, hogy felemelik a különadó kétmillió forintos összeghatárát. Ugyancsak elképzelhetőnek nevezte, hogy foglalkoztatási védettséget biztosítsanak a hosszú szolgálati idővel rendelkező, de a nyugdíjkorhatárt el nem érő közszolgálati dolgozóknak, ám hangsúlyozta, hogy az érdekképviseletek vezetői a tárgyalásokon "nem ezt preferálták".

Lázár János múlt kedden benyújtotta be az Országgyűlésnek a júliusban elfogadott törvénycsomag 98 százalékos különadót érintő részének megváltoztatását célzó javaslatát, miután az Alkotmánybíróság aznap alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadót. A fideszes frakcióvezető egyidejűleg az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is kezdeményezte azért, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.