Budai szerint Gyurcsány felelősségét vizsgálja az ügyészség

Vágólapra másolva!
A visszaéléseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott, Budai Gyula szerint hamarosan büntető eljárás indulhat Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök ellen a sukorói kaszinóberuházás miatt. Budai abból kiindulva jutott erre a következtetésre, hogy az ügyészség vizsgálja egy mentelmi joggal érintett politikus felelősségét. Kedden a parlamentben csak a vizsgálat tényéről beszélt a legfőbb ügyész helyettese, konkrét személyt nem nevezett meg, de Budai szerint csak Gyurcsányról lehet szó. Az MSZP szerint Budai Gyula megfenyegette a legfőbb ügyészt.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint küszöbön áll Gyurcsány Ferenc volt kormányfő büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanama miatt. A fideszes politikus szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: kedden a parlamentben azonnali kérdést intézett a legfőbb ügyészhez arról, hogy a Sukoró-ügyben folyó nyomozás során érkezett-e előterjesztés a nyomozóhatóságtól a legfőbb ügyészséghez országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Budai szerint a legfőbb ügyész helyettese, Belovics Ervin a kérdésre azt válaszolta: "a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét". A miniszterelnöki megbízott az ügyészségi válaszból arra következtet, hogy ez az érintett nem lehet más, mint Gyurcsány Ferenc. Szerinte ezt támasztja alá, hogy Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

Mindezek alapján "egyértelműen meghatározható, hogy a legfőbb ügyész úr előtt Gyurcsány Ferenc mentelmi jogára vonatkozó indítvány van, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség terjesztett elő" - mondta Budai. Hozzátette, reméli, hogy a legfőbb ügyész a hatályos büntetőjogi jogszabályoknak megfelelően dönt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését érintően, és "nem fog falazni Gyurcsány Ferencnek" a legfőbb ügyészség. "Ezt azért is szeretném kijelenteni, mert a legfőbb ügyész úr mandátuma hamarosan lejár" - jegyezte meg.

Budai Gyula a sajtótájékoztatón beszámolt egy e-mailről is, amelyet Tátrai Miklós, a vagyonkezelő akkori vezérigazgatója írt Winkler Gyula egykori miniszterelnöki megbízottnak. "Gyula, csak úgy barátilag, legalább ti ne töröljétek fel velünk a padlót. Az ügyről mindent tudnak ma is a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó urak. Átküldjem azt emlékeztetőt, amivel a miniszterelnök rendeli el a csereügyletet?" - ismertette a levél tartalmát Budai Gyula, aki szerint Tátrai világosan leírja, a csereügyletet Gyurcsány Ferenc rendeli el, és Bajnai Gordont nevezte meg a sukorói projekt kormányzati koordinátorának.

Budai nyilatkozatára reagálva az MSZP-s Molnár Csaba szerda délután sajtótájékoztatón közölte: a miniszterelnöki megbízott szerintük brutálisan, nagy nyilvánosság előtt megfenyegette a legfőbb ügyészt és politikai megrendelést fogalmazott meg az igazságszolgáltatás számára.

Budai Gyula szavai azt jelentik: a Fidesz azt üzente a legfőbb ügyésznek, elvárja, hogy büntetőeljárást indítson Orbán Viktor legnagyobb politikai ellenfele, Gyurcsány Ferenc ellen - mondta Molnár Csaba, aki szerint Orbán azért szeretné börtönbe juttatni Gyurcsány Ferencet, mert retteg tőle. Arra a kérdésre, tud-e arról, hogy az elmúlt hetekben meghallgatta-e a korábbi miniszterelnököt a Központi Nyomozó Főügyészség, azt válaszolta, hogy nincs ilyen információja.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisában kezdett nyomozni ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

A nyomozás során Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök is tanúvallomást tettek. Az eljárás jelenlegi adatai szerint az előzetes letartóztatásba helyezett Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV akkori értékesítési igazgatója olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek teljesülése esetén az államot 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés érné. Az ügyről szóló összes cikkünket elolvashatja itt.