LMP-s alpolgármestert választott a fideszes többség Esztergomban

Vágólapra másolva!
Egy hónappal az önkormányzati választésok után sikerült alpolgármestert választani Esztergomban: az LMP-s Batyikné Csőke Ágnes helyettesítheti Tétényi Éva független polgármestert. A polgármesteri posztot októberben elvesztő, de a képviselő-testületben többséggel rendelkező Fidesz nem járult hozzá, hogy a polgármester beszámoljon az újszülöttek támogatására szánt Szent Miklós Alap százmilliós hiányáról.
Vágólapra másolva!

A fideszes többségű esztergomi képviselő-testület az LMP-s Batyikné Csőke Ágnest választotta alpolgármesterré csütörtöki ülésén. Tétényi Éva független polgármester másik jelöltje Stámusz Andrea, a Jobbik képviselője volt. Az alpolgármesterré választott Batyikné Csőke Ágnes társadalmi megbízatásban látja el feladatait, az oktatás és az ifjúságvédelem területén segíti a polgármester munkáját, díjazása 251 ezer forint.

A polgármester az ülés elején szóban ismertette, hogy több száz millió forint hiányzik az Esztergomban született gyermekek támogatására létrehozott Szent Miklós Alapból. Tétényi Éva leszögezte, a bejelentést azért tette, mert a Fidesz levetette a napirendről az alapról szóló tájékoztatót. Az MTI birtokába került összesítés szerint a Szent Miklós Alapba 2009 harmadik negyedéve óta nem fizette be az önkormányzat a születendő gyermekek utáni 500 ezer forintot.

Ez a tétel 340 újszülött után 170 millió forint hiányt jelent. Ezen felül hiányzik a "születésnapi kiegészítés" címén járó 22 millió forint, ami 457 fiatalt érint. A kimutatás egyik sorában továbbá "a banktól kölcsönvett, visszautalásra vár" megjelöléssel 209 millió forint szerepel, azaz a Szent Miklós Alap hiánya eléri a 400 millió forintot. Tétényi közölte, hogy a későbbiekben részletesen kivizsgálják az alapból hiányzó pénz hollétét, illetve a pótlás lehetőségét.

A Fidesz-KDNP-frakció az esztergomi faültetésről szóló tájékoztatót is levette a napirendről. Az ügyről a polgármester az ülésen elmondta, a választások előtt az önkormányzat 2010 fát rendelt meg, azokra azonban a jelenlegi helyzetben nincs pénze a városnak, az ültetéshez viszont 209 gödröt már kiástak, amelyekkel kezdeni kellene valamit.

Esztergomban az október 3-ai önkormányzati választáson a tíz egyéni választókörzet közül kilencben a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek - egyikük Meggyes Tamás korábbi polgármester -, a tizedikben független jelölt győzött, akit a Fidesz-KDNP támogatott. A testületben az LMP, a Vállalkozók Pártja, az MSZP és a Jobbik egy-egy helyet kapott. A polgármesterjelöltek közül Tétényi Éva a szavazatok 64,3 százalékát, Meggyes Tamás 35,6 százalékát kapta.