Vágólapra másolva!
Elrendelte Benedek Fülöp korábbi földművelési szakállamtitkár előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. A Nemzeti Földalap egykori irányítóját csütörtökön vette őrizetbe. Az ügyészségi gyanú szerint jogosulatlanul szervezett protokollvadászatokat, és a földalapkezelővel fizettette ki saját facsemetéit. A volt államtitkár és ügyvédje fellebbezett a bírósági döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Elrendelte Benedek Fülöp korábbi földművelési szakállamtitkár előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. A korábban a Nemzeti Földalapot is irányító politikust jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt csütörtökön vette őrizetbe és hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

A gyanú szerint a volt államtitkár 2005-2007 között jogosulatlanul szervezett reprezentációs célú protokollvadászatokat, 2006-ban pedig saját célra megrendelt facsemetéit fiktív tanácsadói szerződések útján a földalapkezelővel fizette ki, amivel a gyanú szerint több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Előzetes letartóztatásba helyezését attól tartva kezdeményezte a nyomozóhatóság, hogy szabadlábon maradva iratok megsemmisítésével vagy kiterjedt kapcsolatrendszere segítségével összebeszéléssel hátráltatná az ügyében zajló eljárást. A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteki határozatában egy hónapra, december 5-éig rendelte el Benedek őrizetét. A döntés ellen a volt államtitkár és védője fellebbezett.

Benedek csütörtöki ügyészségi kihallgatásán érdemi vallomást tett, a bűncselekmény elkövetését azonban tagadta, és panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen is.

A volt szakállamtitkárt tavaly decemberben első fokon másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása ügyében. Az ítélet szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú természetvédelmi terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, és mint művelés alól kivont föld, alkalmassá váljon beruházásra (a történetről és Benedek szerepéről részletesen itt olvashat).

Az ítélet után Benedek felajánlotta lemondását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. agrárügyekért felelős vezérigazgató-helyettesi posztjáról, amit Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter elfogadott. Benedek idén januárban az OTP Csoportnál kapott állást, az agrárfinanszírozás területén.