Nehéz öt évéről és az alkotmányellenes hangulatról beszélt Sólyom

Vágólapra másolva!
A jelenlegi alkotmánynál európaibbat nem lehet létrehozni Sólyom László korábbi államfő szerint. Sólyom arról is beszélt, érzékelhető az alkotmányellenes hangulat, amelyet aktuálpolitikai célból még táplálnak is, ugyanakkor az Alkotmánybíróság hatáskörének tervezett szűkítéséről nem nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Lehet új alkotmányt létrehozni - a mostani újrakezdés filozófiájába ez beleillik -, tartalmilag azonban a jelenleginél európaibbat, a hazai szabadság fokának megfelelőbbet nem lehet alkotni - mondta Sólyom László, előző államfő, aki szombaton mutatta be az Egy elnökség lenyomata című kötetét Győrött.

A korábbi köztársasági elnök úgy vélekedett: az alkotmány rangját, legitimitását aláásta a különféle aktuálpolitikai célból táplált alkotmányellenes hangulat. Pedig a módosított alkotmány már nem a sztálini alkotmány, miközben ez a "tévtan" még ma is ott él az emberekben - tette hozzá. "Ha Magyarországnak volt nemzetközi tekintélye, akkor azt az alkotmánynak, az alkotmányos rendszer stabilitásának köszönhette" - mondta Sólyom László, aki az Alkotmánybíróság elnöki tisztét töltötte be, mielőtt köztársasági elnökké választották.

A beszédeit és a vele készült interjúkat tartalmazó kötetről Sólyom László azt mondta: autentikus tanúja annak az öt évnek, amikor az államfői tisztet töltötte be. "Nehéz öt év" volt, mert (...) "rendkívüli izolációban" (...) és "ellenszélben dolgoztam a kormány és a sajtó részéről" - jegyezte meg.

Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről Sólyom László a könyvbemutatón nem beszélt, s újságírói kérdésre sem nyilatkozott e témában az esemény előtt, csupán arra a közleményre hivatkozott, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően hoztak nyilvánosságra. Schmitt Pál köztársasági elnök október 29-én fogadta Sólyom Lászlót, miután a Fidesz bejelentette, hogy korlátozná a különadót elkaszáló Alkotmánybíróság jogkörét (erről részletesen itt olvashat). A közleményben Sólyom aggályosnak nevezte a testület jogkörének szűkítését.