Megdöbbentőnek tartja a Mal, hogy károkozónak nevezte a kormány

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak tartja a Mal Zrt., hogy a kormány a vörösiszap-katasztrófa károkozójának nevezi annak ellenére, hogy még nem ért véget a szakértői vizsgálat.
Vágólapra másolva!

"Megdöbbentő, ha a kormány határozza meg a károkozó kilétét bármilyen ügyben" - mondta egy a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva Ruttner György, a Mal Zrt. ügyvédje. A szombaton érvénybe lépett határozat szerint "az állam a károkozó Mal Zrt.-vel szembeni igényeit érvényesíteni kívánja", továbbá felszólítja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy indítson kártérítési eljárást a Mal Zrt. ellen.

Ruttner György szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány állást foglal a felelősségi kérdésben, holott jelenleg még a katasztrófa okairól sem készültek el végleges szakértői vélemények. Az ügyvéd előzetes szakértői véleményekre hivatkozva azt mondta, hogy a katasztrófát nagy valószínűséggel talajtörés okozhatta (erről bővebben itt olvashat). "A Mal Zrt. álláspontja az, hogy mindenkivel peren kívüli megegyezésre törekszik, így természetesen az állami szervekkel is" - mondta Ruttner.

A Mal Zrt. eddig még nem ismerte el a felelősségét a 10 halálos áldozatot követelő katasztrófáért, viszont humanitárius segítségként 1.5 milliárd forintos segítséget ajánlott fel. A büntetőjogi felelősséget a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja: eddig a cég három vezetőjét gyanúsították meg.