Változtatásra kényszerítené a Mal Zrt.-t a térség képviselője

Vágólapra másolva!
Az ajkai térség fideszes képviselője el akarja érni, hogy a vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt. térjen át egy másik, veszélytelenebb technológiára. Közben a devecseri kisvállalkozások a fennmaradásukért küzdenek.
Vágólapra másolva!

Az ajaki térség fideszes országgyűlési képviselője, Ékes József megakadályozná, hogy a jövő évtől a vörösiszap-katasztrófában érintett cég, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a jelenlegi technológiájával üzemeljen tovább.

Ékes - aki tagja az október 4-i katasztrófa után létrehozott kármentő bizottságnak - az MTI-nek szombaton azt mondta: parlamenti képviselőként és a védelmi bizottság tagjaként is mindent megtesz majd azért, hogy a cég által alkalmazott technológia miatt a térséget ne szennyezhesse tovább a vörösiszap, amely tíz ember halálát okozta, és több száz házat tett lakhatatlanná.

A fideszes képviselő szerint létezik az a technológia, és több országban is használják, amelynek eredményeként a vörösiszap mennyiségét, nedvességtartamát 25 százalékra, az iszapos víz lúgosságát pedig 10 pH alá lehet csökkenteni (a kiömlő iszap pH-értéke 13,5 volt a víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán). Mint mondta, a kormány arra kötelezte a Mal Zrt.-t, hogy december 31-ig készítse el a környezetvédelmi és az úgynevezett száraztechnológia-váltásra vonatkozó terveit, az új technológiát a lehető legrövidebb időn belül vezesse be, és érje el, hogy az üzem területéről veszélyes anyag ne kerülhessen ki.

Öt hete sérült meg a cég vörösiszap-tározójának egyik kazettája, a kiömlő, mintegy egymillió köbméternyi anyag elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár már korábban utalt arra, hogy a zagytározót működtető cég öt évre kapta meg a technológiát azzal a feltétellel, hogy évente ellenőrzés alá vonják.

A katasztrófát követően a Mal Zrt. tevékenységét állami felügyelet alá vonták, és a cég ellenőrzését Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója látja el katasztrófavédelmi kormánybiztosként. Ruttner György, a cég jogi képviselője a kormánytól azt kérte, amint lehetséges, szüntessék meg az állami felügyeletet, mert csak így biztosított a cég hosszú távú, nyereséges működése, amelyből hozzájárulnának a károk elhárításához. A Mal Zrt. ugyanakkor nem ismeri el a jogi felelősséget a történtekért.

A Független Hírügynökség szerint fennmaradásukért küzdenek a devecseri kisvállalkozások, még azok is, amelyeket nem öntött el az iszap. Mint mondták, a forgalmuk átlagosan 60 százalékkal esett vissza, a település lezárása miatt alig akad vásárlójuk. Azonnali gyorssegélyt szeretnének, amelyet a polgármester is támogat. A pénteken életbe lépett kormányhatározat szerint a gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozók tulajdonában lévő ingatlanokban, illetve a gyártáshoz szükséges eszközökben esett károk enyhítését vállalja a kormány, de ez csak a vörösiszappal közvetlenül érintett vállalkozásokra vonatkozik.