Kiskaput nyitna az Alkotmánybíróságról szóló törvényben Lázár

Vágólapra másolva!
Módosítja Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozó javaslatát. Lázár a parlament hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy finomít az eredeti javaslaton, az ugyanakkor nem derült ki felszólalásából, hogy pontosan mi kerül bele a módosításba. Az viszont biztos, hogy hétfőn már nem szavaz a parlament a jogszabályról.
Vágólapra másolva!

Az előzetes várakozásokkal szemben nem került napirendre az Alkotmánybíróság (Ab) jogkörének korlátozása az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfő délelőtti ülésén. Kormánypárti képviselők az [origo]-nak azt mondták, Lázár János Fidesz-frakcióvezető valószínűleg csak azután áll elő a javaslatokhoz ígért módosításokkal, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén egyeztetett a 98 százalékos különadóról (erről itt olvashat).

Lázár napirend előtt bejelentette, módosítana az eredeti, az Ab jogköreit jelentősen korlátozó előterjesztésen. Lázár szerint a módosítás nyomán azokban az ügyekben, amelyekben nem lehet népszavazást tartani, valamilyen mérlegelési jogköre mégis megmaradna az Alkotmánybíróságnak, ha a vizsgált jogszabály az alkotmányban rögzített alapjogokat érinti.

Lázár felszólalásából nem derült ki, hogy a javaslat pontosan mit tartalmaz majd. A Fidesz frakcióvezetőjének bejelentése ugyanakkor azt jelenti, hogy a módosító javaslat miatt hétfőn már nem lesz szavazás erről az ügyről.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YjbC4n4ZUpGf1Lat

Elhúzódó történet

Az alkotmányügyi bizottság a múlt héten csütörtökön kétszer is rendkívüli ülést tartott, de azokra nem készültek el az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozó javaslathoz ígért módosítók. A javaslatot az előzetes várakozásokkal ellentétben az alkotmányügyi bizottság a hétfői ülésén sem tárgyalta meg.

Az Ab október végén jelentette be, hogy alkotmányellenesnek találta a kétmillió forint feletti végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője néhány órával később bejelentette: módosítani kívánják az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy a testület ne dönthessen olyan kérdésekben - például adóügyekben -, amelyekben nem lehet népszavazást tartani. A javaslat széles körű tiltakozást váltott ki, és még a Fideszen belül és a párt szimpatizánsai körében is többen kritikusan fogadták a lépést. Nyilvánosan ugyanakkor elsősorban a parlamenti ellenzék oldaláról érkeztek bírálatok, az MSZP és az LMP küllön-külön utcai demonstrációt is szervezett a javaslat ellen.