Leszámolásnak tartja ez ellene folyó eljárást a Celladam tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Nem tartja magát bűnösnek, és az ellene különböző gazdasági bűncselekmények miatt folyó eljárást leszámolásnak tartja Kovács Ádám, a rákbetegeknek szánt Celladam nevű készítmény kidolgozója és gyártója. A csődbűntettel és számviteli fegyelem megsértésével vádolt Kovács erről ügyének első tárgyalásán beszélt a Budakörnyéki Bíróságon.
Vágólapra másolva!

Leszámolás folyik ellene - állította ügyének első tárgyalásán a Budakörnyéki Bíróságon Kovács Ádám, a Celladam cégcsoport különböző gazdasági bűncselekményekkel vádolt tulajdonosa. A Celladam néven ismertté vált, főként rákbetegeknek ajánlott szer kifejlesztőjét, a 72 éves pilisborosjenői vállalkozót folytatólagosan elkövetett számviteli fegyelem megsértésével, csődbűntettel, illetve annak kísérletével vádolja az ügyészség.

Kovács ügyének első tárgyalásán kijelentette, két évtizede egyfolytában zaklatják, igyekeznek ellehetetleníteni, miközben az általa kifejlesztett Celladam gyártása folytatódik, és a szer sikere töretlen. A vállalkozó közölte egyetlen vádpontban sem tartja magát bűnösnek.

A nyomozás szerint Kovács a tulajdonában, illetve felügyelete alatt működő három cég - a Celladam Rt., a C. N. M. Kft., illetve a Celladam Szövetkezet - évekkel ezelőtt megindított felszámolása során nem, vagy csak késve tett eleget beszámolási és egyéb kötelezettségeinek, nem működött együtt a felszámolókkal, illetve több nagy értékű ingatlant "elvont" a hitelezők elől. Ezzel nemcsak megsértette a számviteli rendet, hanem csődbűntettet is elkövetett.

Az ügyész által részletesen ismertetett vád szerint a több milliárdos tartozást felhalmozó cégek felszámolása során tapasztaltak mulasztásokat, amelyek miatt egy alkalommal a Pest Megyei Bíróság 500 ezer forint pénzbírságra ítélte Kovács Ádámot, aki befizette ugyan a büntetést, de törvényi kötelezettségeinek ezután sem tett eleget. Számos esetben megígérte például a felszámolónak, hogy átadja a mérleget, illetve a többször kért, a felszámoláshoz szükséges dokumentumokat, de ez nem, vagy jelentős késedelemmel történt meg, miközben csak a Celladam Rt. ellen 16 hitelező nyújtott be pénzügyi igényt 7 milliárd 160 millió forint értékben.

A vád szerint Kovács Ádám a mai napig nem adta át a pilisborosjenői központban tárolt, úgynevezett ACPS elektronikai részegységet sem.

A bíró kérdéseire idős kora ellenére végig állva válaszoló, mondandóját egy-egy humoros megjegyzéssel fűszerező, sűrűn az órájára pillantgató Kovács a vádiratra, illetve a kérdésekre úgy reagált, hogy mivel nem jogász, lehet, hogy elkövetett hibákat, de a terhére rótt bűncselekményekben ártatlan. Szerinte az államtitkokat is tartalmazó dokumentumok minden egyes darabjáról, az utolsó cetliig, fénymásolatot készített, hogy most védekezni tudjon. Az időigényes másolás, a dolgozók más cégekhez történő áthelyezése, valamint a különböző szakhatóságok "nyakukra járása" miatt valóban csúszott az iratok átadásával, ennek ellenére egy mikrobusznyi dossziét bocsátott a felszámoló rendelkezésére. AZ ACPS-berendezést azért nem adta oda, mert az a szemétdombon kötött volna ki - állította.