Megúszta az eljárást az Orbán-féle nyilatkozatot összekenő ügyvéd

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint csupán véleménynyilvánítás volt, amikor nyáron egy ügyvéd kaszinótojást kent a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának egyik közhivatalban kifüggesztett példányára, ezért megszüntették a férfi ellen garázdaság miatt indult eljárást. Ha címert kent volna össze, már más lenne a helyzet. Az ügyvéd most vastag filccel vadászik a nyilatkozatokra.
Vágólapra másolva!

Megszüntették az eljárást a II-III. Kerületi Bíróságon az ellen az ügyvéd ellen, aki kaszinótojással kente össze a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát nyáron. A férfi ellen garázdaság miatt indult szabálysértési eljárás hétfői tárgyalásán a bíróság úgy döntött, nem történt bűncselekmény, ezért megszüntették az eljárást. A döntést azzal indokolták, hogy nyilatkozatot fedő üvegtábla összekenése nem köznyugalom elleni cselekmény, vagyis garázdaság, hanem csak egy vélemény kinyilvánítása volt, amelyet szóban és cselekedetekkel is kifejezésre lehet juttatni.

Dániel Péter június 28-án a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalának épületében kent kaszinótojást a kifüggesztett nyilatkozatot borító üveglapra. Az őrök felszólították, hogy távozzon, és takarítsa le a piszkot, de az ügyvéd erre nem volt hajlandó, és kijelentette: jelentsék fel, ha akarják. Ahhoz is ragaszkodott, hogy jegyzőkönyvbe kerüljön, ami történt, beleértve a nyilatkozatról alkotott negatív véleményét is.

A bíró emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság szerint a véleménynyilvánítás alapjoga csak akkor korlátozható, ha más alkotmányos alapjogot veszélyeztet, olyat, mint amilyen az emberi méltóság. A véleménynyilvánításnak más korlátja is lehet, ilyen védett tárgyak a nemzeti jelképek. Tehát, ha az ügyvéd egy címert kent volna össze, más lett volna a dolog megítélése. A véleménynyilvánítás korlátozása nélkül korlátozni lehet annak formáját, például valaki nem okozhat a véleménynyilvánításával kárt. Így, ha például összetörte volna az ügyvéd az üvegtáblát, az rongálás lett volna.

A tárgyalást követően Dániel Péter ügyvéd újságíróknak elmondta, tovább folytatja a nyilatkozattal kapcsolatos tiltakozó akcióját, de most már egy vastag filctollal felszerelkezve jár. A kifüggesztett nyilatkozatokra vagy egy áthúzott nullát, vagy egy lekonyuló szájú figurát fog rajzolni. Már három rendőrségi épületben és a főpolgármesteri hivatalban is járt ebből a célból.