Bérelt kisbusszal szállítják Orbán Viktort

Orbán Viktor kisbusza
Vágólapra másolva!
Havonta 200 ezer forintért bérli a Terrorelhárítási Központ azt a VW kisbuszt, amellyel Orbán Viktor kormányfőt szállítják, és amelyet Orbán már párttelnökként is használt. A kormányzati flotta 114 autóból áll, amelyek átlagos havi költsége 58,5 millió forint. A kormányváltás óta nem vettek új autókat, a miniszterelnök-helyettes például egy hatéves Audival jár.
Vágólapra másolva!

Összesen 114 autót használ a kormány, amelyeket 84 sofőr vezet - írja a Népszabadság hétfői száma. A gépkocsik használata összesen havonta átlagosan 58,5 millió forintba kerül. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a lap kérdésére azt közölte: új autókat a kormányváltás óta nem szereztek be, a flottában lévő A6-os Audik például 4-7 év, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes például egy hatéves A6-ost használ.

Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen autót használ, azt a VW Multivan kisbuszt, amellyel már ellenzéki pártelnökként is járt. A kisbusz a Porsche Hungaria tulajdonában van, azt a kormányfő védelméért felelős Terrorelhárítási Központ (TEK) bérli, havonta nettó 200 ezer forintért. Ez a lap szerint kedvezményes ár, egy hasonló kocsi piaci bérleti díja ennek a háromszorosa. Orbán rendelkezésére áll egy Mercedes kisbusz is, de azt a Miniszterelnökség szerint csak akkor használja, ha a VW szervízben van.

A második Orbán-kormány szigorította a kormányzati autók használatáról szóló rendeletet. E szerint csak a minisztereknek és államtitkároknak jár felsőkategóriás autó, illetve sofőr. A közigazgatási és helyettes államtitkárok, kormánybiztosok és kabinetfőnökök középkategóriás autót kapnak, amelyet maguk vezetnek. Járművezetési pótlékot nem kapnak, de az autókat magáncélra is használhatják.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán Miskolcra érkezik kisbuszával az önkormányzati választások kampánya alatt