Vörösre festette a Torna-patakot a kolontári földekre hullott eső

Vágólapra másolva!
Újból savval és gipsszel kell védekezni a kolontári vörösiszap-tároló mellett folyó Torna-patakban, mert a hétfői eső lúgos szennyezést mos a folyóvízbe. A patakot élénkvörösre festette az iszappal szennyezett földekről érkező esővíz, és a vízügyesek szerint megnőtt a víz pH-értéke is.
Vágólapra másolva!

Ismét nagy mennyiségű gipszet és savat kell önteni Kolontárnál a Torna-patakba, mert a hétfő reggel óta tartó esőzés miatt újra élénkvörös lett a patak vize - közölték vízügyi szakemberek a helyszínen az MTI-vel. A szakemberek szerint azért van szükség a védekezésre, mert az eső a patakba mossa a környező földeken található vörösiszapot, így a patak pH-értéke ismét emelkedhet.

A Torna-patakba főként a még nem kármentesített mezőgazdasági területekről jut be az esővízzel a vörösiszap. A vízügyi szakemberek szerint a Torna-patak 25 kilométeres szakaszán 55 hektárnyi földterület szennyeződött vörösiszappal az október 4-ei iszapkatasztrófa során, és ezeken a földeken a kármentesítést öt héttel a katasztrófa után sem tudták még elkezdeni. A Marcal folyó és a Torna-patak mentén ezért több helyen is sok tonnányi gipszet és több száz liter savat halmoztak fel, hogy szükség esetén azokkal próbálják meg közömbösíteni a víz lúgosságát, s így a szennyeződés ne érhesse el a Duna főágát.

Az MTI-nek nyilatkozó vízügyesek szerint a folyamatos mérések azt mutatják, hogy a Torna-patak vizének pH-értéke a 14 fokú skálán jelenleg 8. A víz pH-értéke a nem szennyezett folyókban, folyóvizekben normális esetben 7 szokott lenni. (Az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa után a patak vizének pH-értéke 13,5, a Marcal folyóé 12-es volt.)

A Torna-patak vizének a jelenlegi mérések szerint nagy a sótartalma, és megugrott a vezetőképessége. A szakemberek ezért úgy vélik, hogy a szennyezőanyag minden bizonnyal erősen elszínezi, megfesti majd a Marcalt is, amelybe a Torna-patak ömlik. Komoly veszélyt azonban a piros színű szennyeződés nem jelent - közölték.

A továbbra is jelentős mennyiségű iszapot tartalmazó, október elején átszakadt kolontári vörösiszap-tározó a szakértők szerint jelenleg nem jelent olyan veszélyt, mint a környező, szennyezett földek. A tározót ugyanis már három méter magas védősánccal vették körbe, és két lecsapolóárkot is kiépítettek köré, így onnan nem jut lúg közvetlenül a Torna-patakba. A tározóból csorgó lúgos esővizet egy közömbösítőhelyre vezetik, és onnan már biztonságos formában juttatják vissza a patakba.