Megtelt az egyik átmeneti vörösiszap-tározó

Leállították a vörösiszap-szállítást a katasztrófa sújtotta területek szennyeződéseit gyűjtő egyik tározóba, mert az megtelt. Tömörítéssel igyekeznek több helyet biztosítani benne, addig is a sérült tározó mellett új területet nyitnának meg.

Megtelt az a tározó, amelybe a katasztrófavédelem eddig hordta az ajkai  katasztrófa sújtotta térségből összegyűjtött vörösiszapot és törmeléket, így rövid időre leállították a szállítást. Október végén már egy újabb területet kellet kijelölni, mert az addig használt VI. számú zagytározó mintegy háromhetes folyamatos szállítás után megtelt.

Kivágó Tamás, az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnoka azt mondta, leállították a vörösiszap és a szennyezett föld szállítását Devecserből, hogy a megsérült ajkai zagytározónál kialakított deponálóhelyen összekeverhessék az építési törmelékekkel, majd tömöríteni tudják.

Erre azért van szükség, hogy a már telítődött tározóterületen sűrítsék a visszaszállított anyagot, és a lánctalpas munkagépek rá tudjanak menni a vörösiszapos földre - tette hozzá.

Az MTI szerint az újabb területrész kijelölésére már megkérték a zagytározót üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t, és a X. számú kazetta sérült része mellett nyitják majd meg az újabb területet, amelyet majd szintén védőtöltéssel kell körbevenni.

Ha az eddig használt tárolórészben felhalmozott szennyeződést sikerül tömöríteni, akkor még abba hordják majd a Kolontáron megsemmisített házak törmelékét, az udvarokról összegyűjtött iszapot, valamint a devecseri kastélykertből összeszedett szennyeződést, és az új részbe hordanák a megsemmisítésre váró devecseri házak törmelékét.

A helyreállítási munkálatok közben a vasárnapi devecseri használtcikk-piac működni fog, viszont a vásár alatt változtak a beléptetési szabályok. Azok, akik árulni vagy vásárolni akarnak, Somlóvásárhely és Pusztamiske felől közelíthetik meg a települést, és erre is kell elhagyniuk azt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a 8-as főút irányából továbbra is csak a helyi lakosok, a kárelhárítás résztvevői, a menetrendszerinti buszok, illetve a helyben ügyeiket intézők léphetnek be Devecserre. Azok, akik vasárnap a használtcikk piacon árulni vagy vásárolni szeretnének, Somlóvásárhely, illetve Pusztamiske felől közelíthetik meg a települést, illetve ugyanebben az irányban is hagyhatják el azt. Devecseren keresztül az átmenő forgalom továbbra sem engedélyezett.