A kolontári károsultak nagy része nem költözik el

Vágólapra másolva!
A vörösiszappal elöntött Kolontáron a 34 bontásra ítélt lakóház tulajdonosainak mintegy kétharmada döntött úgy, hogy nem akar elköltözni, inkább az újonnan épülő lakóparkban lakna tovább. Az iszapömlésben megsérültek közül még kilenc embert ápolnak kórházban.
Vágólapra másolva!

A vörösiszappal elöntött Kolontáron a 34 bontásra ítélt lakóház tulajdonosainak mintegy kétharmada döntött úgy, hogy nem akar elköltözni, inkább az újonnan épülő lakóparkban lakna tovább - tudta meg az MTI.

A tételes kárfelmérés és az egyéni nyilatkozattételek után 24 család döntött úgy, hogy marad, négyen használt cserelakásra tartanának igényt, és hatan további egyeztetést, egyéb megoldást akarnak - olvasható az MTI birtokába került bontási jegyzőkönyvek összesítőjében. Kolontáron a 34 bontásra ítélt házak közül eddig 24 épületet bontottak le, de a jegyzőkönyv szerint három lakást a határozat kiadása ellenére nem fognak eldózerolni.

A vörösiszappal elöntött településeken a bűnmegelőzés érdekében éjszakánként negyven rendőr teljesít szolgálatot - közölte a védelmi bizottság. A rendőrök, többségükben géppisztollyal felszerelve a bűncselekmények megakadályozása érdekében fokozott ellenőrzéseket tartanak Kolontáron és Devecserben.

Kilencen még kórházban

Az iszapömlésben megsérültek közül még kilenc embert ápolnak kórházban, az ÁNTSZ szerint az elmúlt napokban öt embert engedhettek haza, mivel annyira javult állapotuk. Sokan még utókezelés, vagy kötéscsere miatt keresik fel az orvosokat. A szakemberek szerint a vörösiszap okozta lúgmarásos sebek hasonlóak az égési sebekhez, de azoknál sok esetben jóval lassabban gyógyulnak. A gyógyuláshoz nagyon fontos, hogy a sebeket szakorvos lássa, és a sebkötözést is szakember végezze.

Devecserben egészségügyi vezetési pontot állított fel az ÁNTSZ. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik az ivóvíz minőségét, vizsgálatuk szerint biztonságban fogyasztható. A levegő porszennyezettsége csak a kolontári polgármesteri hivatal környékén - ahol bontják a lakhatatlanná vált házakat és szállítják el a törmeléket - haladta meg az egészségügyi határértéket.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során a vörösiszap-tároló kazettából egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag ömlött ki, és elárasztott három települést. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában tíz ember halt meg, több mint 300-an megsérültek az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, közülük 123-an szenvedtek súlyos égési sérüléseket.